Повага
Image default
Статтi

Жінка як секс-об’єкт: чому черкаський футбольний клуб вдався до об’єктивації

У світі ведуть активну боротьбу з сексуалізацією у спорті, а український футбольний клуб промотує свою нову форму, використовуючи жінку як секс-об’єкт.

Ось такими знімками український аматорський футбольний клуб із міста Черкаси «ЛНЗ» презентує свою нову виїзну форму:

Світлини викликали відповідні коментарі в користувачів соцмереж:

Водночас фото, на яких чоловіки приміряють нову домашню форму, мають зовсім інший вигляд:

Перша українська футбольна коментаторка Галина Вініченко пояснює, в чому тут сексизм:

«Моя суб’єктивна думка: це не ок. Думаю, проблема у тому, що ми відстаємо від провідних країн у контексті боротьби з об’єктивацією жінок і розумінні, навіщо це взагалі потрібно.

Зізнаюсь, раніше я б також нічого поганого у цій рекламі не вбачала. А тепер мені категорично не подобається використання жінки як секс-об’єкту. У коментарях море схвальних коментарів чоловіків. Що ж, цільова аудиторія задоволена, це факт», — пояснює вона.

Також Галина Вініченко каже, що недоречно порівнювати ці знімки з презентацією форми футбольного клубу «Венеція».

«Я вважаю це недоречним. Італійцям вдалося зробити свою рекламу естетичною, стильною, а головне – невульгарною. Навіть на фото, де модель в купальнику є контекст – вона на яхті. Я вже мовчу, що на серії рекламних фотографій ФК «Венеція» зберегли гендерну і навіть расову рівність. І жодних акцентів на окремих частинах тіла моделей, що натомість дозволив собі вітчизняний клуб», — каже футбольна коментаторка.

Секс-об’єкт чи спортсменка?

Нагадаємо, Європейська федерація з гандболу працює над зміною форми для жінок після відмови команди Норвегії грати в бікіні.

Норвезька жіноча збірна з гандболу відмовилася грати в бікіні під час чемпіонату Європи з пляжного гандболу. У боротьбі проти сексуалізації спортсменок команду підтримала американська співачка Pink.

А згодом на Олімпійських іграх у Токіо німецькі гімнастки виступили у повністю закритих комбінезонах замість звичних трико. Гімнастка збірної Німеччини Сара Восс пояснила, що хоче, аби гімнастки почувалися безпечніше, не почувалися сексуалізованими.

Схожі записи

Як має виглядати гендерно збалансований матеріал. Поради від Поваги

Книжки в тренді: За ким із буктокерок слідкувати в TikTok?

Наступ на феміністичний рух у Китаї: цькування та закриття сторінок у соцмережах