Повага
  • Головна
  • Статтi
  • Сексизм у «ЄС»: Геращенко відреагувала на риторику партійця
Статтi

Сексизм у «ЄС»: Геращенко відреагувала на риторику партійця

Народна депутатка України Ірина Геращенко визнала, що сексизм у «ЄС — її партії «Європейська солідарність» є.

«Наше суспільство сексистське. Жінка завжди винна — філософія багатьох. У різних партіях є такі. На жаль, і в «ЄС». Європейські цінності — це повага, це право вибору, це толерантність. Іноді я дуже втомлююся доводити очевидні речі навіть в рідній партії, квиток якої я усвідомлено взяла», — каже нардепка.

Сексизм у «ЄС»

Так Ірина Геращенко зреагувала на черговий сексистський пост колеги з Полтави. Депутат Полтавської міськради від «Європейської солідарності» та настоятель Свято-Миколаївського храму Олександр Дедюхін назвав жінок, що відстоюють право розпоряджатися своїм тілом, «недорозвинутими особистостями».

«Коли недорозвинуті особистості ходять з транспарантами на кшталт: «Моє тіло — моє діло», як людина, що поважає свободу інших, я, в принципі можу частково з цим погодитися. До тієї межі, коли це не обмежує свободу інших. Ну, і щоб двічі не влаштовувати срач на одну ту саму тему, дитина в утробі — це не частина тіла жінки й зовсім не частина тіла чоловіка. Це окрема особистість. І її тіло вже зовсім не діло тих, хто її зачав», — вважає Дедюхін.

Більше про Дедюхіна: Полтавський священник і депутат Олександр Дедюхін отримав від двох прихожанок квартиру, будинок і землю на 1,5 млн грн

А потім опублікував ще один, у якому звинуватив жінок у потребі в абортах.

«Мені тут палко пишуть, мовляв, не можна вважати жінку лише інкубатором, матка — це її тіло, а всі противники абортів нехай забирають ембріони й ростять їх самі. Просто якщо хоча б на мить приспустити перетинки між звивинами, то можна дізнатися, що ембріон в матку потрапляє внаслідок певних дій, вчинених самою жінкою. І якщо ти вже дала згоду на одне, то будь ласка, неси відповідальність. При цьому зауважу, що відповідальність чоловіка набагато більше, в нас же ж патріархат, а не щось», — зіронізував священник.

Ірина Геращенко ж нагадує, що аборт — це стрес, шок, відчай для жінки.

«Мінімізувати їх потрібно через сексуальну освіту підлітків, пропаганду здорового способу життя, аби жінка усвідомила важливість свого здоров’я і мала доступ до якісної медицини, доступність контрацептивів, побудову економічно і соціально здорового суспільства, створення умов, аби жінка могла поєднувати материнство і кар’єру (це садочки, гідна зарплата, створення середовищ, дружніх до дітей).

Статистика безжальна: українські чоловіки в середньому приділяють 10 хвилин в день на виховання дітей. Про це святі отці не хочуть пост написати? Рівність, партнерство, взаємоповага в родині — тільки це створює здорове суспільство і є рецептом щасливої родини, де дітям добре. Домашнє насильство має жорстко каратися, і засуджуватися суспільством. А це неможливо, поки нав’язується стереотип «жінка завжди сама в усьому винна», — вважає нардепка.

Церква та аборт

До Міжнародного дня захисту дітей 1 червня Рада Церков опублікувала звернення, у якому переконують, що аборти — це зло.

У тексті священнослужителі критикують, зокрема, лозунг «Моє тіло – моє діло». Вони запевняють, що «дитина до народження, хоч і перебуває в лоні матері, не є її частиною».

Проте право на аборт належить до одного з репродуктивних прав жінки та закріплене на законодавчому рівні. Воно захищається численними міжнародними договорами про права людини та іншими нормативно-правовими актами на національному рівні у всьому світі.

Разом з тим, за даними Центру репродуктивного здоров’я (Center for reproductive rights) лише 970 мільйонів жінок, що становить 59% жінок репродуктивного віку, проживають у країнах, які  дозволяють аборти. Інші 41% жінок, тобто 700 мільйонів, живе за  законодавством, згідно з яким неможливо отримати доступ до безпечного та законного аборту. Такі обмеження змушують жінок обходити закон, шукаючи незаконних та не завжди безпечних шляхів для переривання вагітності.

Переважна більшість абортів відбувається через небажану ​​вагітність, яка, як правило, є результатом неефективного використання або невикористання контрацептивів. Деякі непередбачувані вагітності є наслідком зґвалтування та інцесту. Інші вагітності стають небажаними після зміни життєвих обставин або через те, що переривання вагітності може мати негативні наслідки для здоров’я та самопочуття жінки.  

Схожі записи

Мова ворожнечі в інтернеті найчастіше спрямована на жінок — дослідження

Юлія Міщенко: «Формула життя дуже проста: радій, люби та будь вдячний»

Job Announcement – Women’s Political Participation Program Officer, NDI Ukraine