Повага
Жінка в історії Статтi

Віра Холодна —акторка німого кіно

До 140-річчя українського жіночого руху

Я — Віра Холодна. Зірка німого кіно, блідий янгол із сумними очима. Моя загадкова постать промайнула ластівкою по всьому світу та мала шалений успіх.

І хоч народилася я в Полтаві, закохувалися в мене в Європі, у США, у далекій Японії… Всі знали мене як талановиту акторку, та мало хто знав мене як хорошу маму й вірну дружину. А моя рання трагічна смерть і досі тривожить серця нащадків, але цю таємницю я забрала з собою в могилу. Могилу, якої немає…

Я народилася зіркою!

Складно сказати, коли саме я відчула себе зіркою. Я народилася зіркою!

Спочатку сяяла перед гостями батьківського салону. Дитячі пісеньки та вірші зривали оплески серед глядачів і додавали мені, маленькій Вірочці, впевненості у власних талантах. Ця впевненість стала у пригоді тоді, коли ми переїхали із затишної української Полтави до Росії. Там, незважаючи на шалений конкурс у балетне училище — мене прийняли! І це попри те, що була я тоді, як казала мама, «полтавською пампушкою».

На жаль, бабуся змусила мене покинути балет при «большому театрі», адже це ганебне заняття не личило дівчині шляхетного роду. Але мені лишили театральний гурток. Саме там я й побачила гру легендарної Віри Комісаржевської. І відтоді мріяла стати актрисою.

У фільмах потрібно було грати тендітних і занадто романтичних жінок

Я завжди хотіла бути сильною й незалежною. Натомість у фільмах  потрібно було грати тендітних і занадто романтичних жінок, здатних кохати до нестями й повністю залежати від чоловіків. У реальному житті було інакше. Мого чоловіка Володимира Холодного забрали на війну, тож щоб прогодувати родину, я попросила маленьку роль няні у фільмі «Анна Кареніна». Саме так і розпочалася моя стрімка кар’єра кіноакторки.


Читайте також: 10 фактів про Віру Холодну: акторка, обрана часом


Мною захоплювалися! Втрачали голови. «Раба кохання!» — чула я вслід. Це була лише пристрасна назва фільму, як і «Місячна красуня», «Полум’я життя», «Міражі»… За чотири коротких роки їх було більше, ніж сорок! Та щойно я дізналася, що Володя тяжко поранений, покинула зйомки й поїхала в госпіталь на фронт.

Я не встигала дихати, я не встигала жити

Після закінчення Першої світової життя Росії поринуло в хаос, та на тлі занепаду було легко сяяти. Мені аплодувала революція технічна й революція кривава. Пора неспокою та бурхливих ритмів. Шалене життя набирало обертів, я не встигала дихати, я не встигала жити.

Восени  кіногрупа Ханжонкова, де я постійно знімалася, була вимушена перебратися в Одесу. Україна ще деякий час не відчувала наслідків «кривавого терору».

Мені було 25. І саме там, в Одесі, моє життя й обірвалося, немов плівка в старому проєкторі. На жаль, більшовики знищили всі мої надбання. Вціліло лише п’ять фільмів. У кожному з них я назавжди молода та талановита, готова перенести вас в епоху, коли кіно було німим, але дуже красномовним.


Читайте також: Оксана Лятуринська: малярка, скульпторка, письменниця


Хто така Віра Холодна?

Віра Василівна Левченко народилася 5 серпня 1893 року в Полтаві. Її батько був педагогом у рідному місті, мама — випускниця Олександро-Маріїнського інституту шляхетних дівчат.

Після смерті дідуся Віри вся сім’я переїхала до бабусі в Москву, де Віра вступила спочатку в балетне училище, а згодом, за настановою бабусі, покинула його. На випускному в гімназії зустріла свого майбутнього чоловіка Володимира Холодного. Вони швидко побралися, а через два роки, у 1912, у них народилася донька Євгенія. Другу дитину подружжя удочерило.

Віра Холодна із донькою
Віра Холодна з донькою

Кар’єра акторки почалася одночасно з початком Першої світової війни. То була одна маленька роль другого плану, але вона стала вирішальною. За п’ять коротких років було знято близько 40 картин: «Закатовані душі», «Життя за життя», «Останнє танго», «Циганка Аза» та інші. На жаль, майже всю фільмографію знищили більшовики, вціліло лише кілька плівок.

У лютому 1919, перебуваючи на зйомках в Одесі, Віра Холодна застудилася й померла нібито від грипу, який мав назву «іспанка». Їй було лише 25 років.

Підготувала Тетяна Суліз

2024 року український жіночий рух відзначатиме 140-річчя. Громадські організації об’єднали свої зусилля й ресурси та розпочали інформаційну кампанію «До 140-річчя українського жіночого руху», присвячуючи цій даті свої проєкти. Одним із них став проєкт «Жінка для жінки: підтримка лідерства ВПО та посилення впливу на прийняття рішень», який реалізовує «Бюро гендерних стратегій і бюджетування» у партнерстві з «Центром гендерної культури» за технічної підтримки ООН Жінки в Україні  та фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF) Women’s Peace & Humanitarian Fund

Учасниці менторської програми проєкту створили добірку текстів про відомих українських діячок «Видимі: українки в історії» (менторка — Слава Світова).

«Повага» приєднується до інформаційної кампанії та з дозволу авторок публікує історії українок, які в різні часи натхненно творили жіночу історію.

Більше текстів ви можете знайти на сайті Простору гендерної культури.

Схожі записи

Уривок із книги Ольги Герасим’юк «Я повернулася. Люблю» 

Некороновані королеви

П’ять міфів про становище жінки в традиційній українській культурі