Повага
Image default
Статтi

Доброзичливий сексизм — це неприйнятно: що не так із риторикою Садового?

Міський голова Львова Андрій Садовий втрапив у сексистський скандал. Пояснюємо, чому так сталося і яким чином висловлювання посадовця шкодять жінкам. 

Що сталося? 

13 серпня під час розгляду виконавчим комітетом Львівської міської ради  питання про «Про затвердження Типових положень про департамент, управління та відділ Львівської міської ради», мер Львова емоційно відреагував на зауваження львівської юристки, депутатки від фракції «Європейська солідарність» Уляни Пак. Трансляцію можна переглянути на сторінці міськради.

Під час обговорення виникла дискусія між Уляною Пак та директоркою юридичного департаменту міськради Геленою Пайонкевич. Пак наголосила на потребі врахувати рекомендації профільної комісії міської ради. Адже положення, яке приймає виконком, стосуються виключних повноважень міської ради, депутатів якої обирають безпосередньо львів’яни. Своєю чергою, Гелена Пайонкевич заперечила цей факт. 

І тут у дискусію втрутився Андрій Садовий.

«Дівчата, ну не сваріться», — звернувся міський голова до депутатки міської ради та директорки юридичного департаменту. На що Гелена Пайонкевич відповіла, що ніхто не свариться і продовжила розмову.  Коли Уляна Пак попросила слова, аби прокоментувати слова Гелени Пайонкевич, міський голова Львова відповів: «Слово надає міський голова, дівчата». 

Якою була реакція на слова мера?

Уляна Пак у коментарі виданню 50% зазначила, що для неї важливо, аби надалі таких звертань на її адресу не лунало:

«Таке звертання я не сприймаю як особисту образу, але б хотіла, щоб мене розцінювали як фахівчиню, а не як «дівчинку». Не можу сказати, що вимагаю вибачень, але хочу, щоб надалі до мене так не зверталися».

Тим часом народний депутат України від фракції «Європейська солідарність» Микола Княжицький попросив міського голову Львова Андрія Садового вибачитися перед Уляною Пак, яка є його помічницею. Політик опублікував  відповідну заяву, в якій ідеться про те, що його помічницю образили через стать.

«Уляна – депутатка міськради, юристка, відома у Львові особа. І ось мер європейського міста Львова Андрій Садовий прилюдно називає її дівчинкою. А якби Уляна на сесії міськради називала мера хлопчиком, як би це сприймалося? Як образа. Чому «дівчинка» від мера до депутатки — можна, а «хлопчик» до мера — ні? Та тому, що радянщина чи то совок досі в головах багатьох українців. Я прошу Андрія Садового публічно вибачитися перед Уляною Пак. Принаймні, справжній мер європейського міста вчинив би так», — переконаний нардеп..  

За його словами, подібні висловлювання з уст посадовця є неприпустимими.  

«Справжній мер європейського міста ніколи б не називав депутатку дівчинкою, а керівниця європейського міста — депутата хлопчиком. Я знаю мера Кракова, колишню очільницю Варшави. Не можу уявити, щоб від них звучали сексистські заяви», — наголосив Княжицький.

Крім того, на інцидент відреагувала депутатка Львівської обласної ради Ольга Березюк заявила, що сексизм у політиці проявляється навіть серед людей, які обіймають найвищі посади. 

«А є ще люди, які досі стверджують, що сексизму в політиці немає? Він є. І, на жаль, дуже часто це демонструють люди, які обіймають найвищі посади. Щойно на виконкомі Андрій Садовий звернувся до депутатки  Уляни Пак словами : «Дівчатка, не сваріться». Яке ж вона тобі дівчатко? Було б добре, якби Садовий попросив пробачення», – зауважила Ольга Березюк. 

Доброзичливий сексизм знецінює та нівелює здобутки жінок

Андрій Садовий вдався до доброзичливого сексизму

Сексизм — це упередження або дискримінація людей через їхню стать (чи гендер). Це коли через біологічні відмінності, а також ті відмінності, які не закладені природою, а формуються у процесі соціалізації, тобто відбувається підсилення гендерних стереотипів.

Доброзичливий сексизм — це один із різновидів сексизму, який дискредитує жінок, але в такій собі завуальованій формі (його навіть можна сплутати з компліментами). Це пасажі про те, що жінки слабші, їх потрібно захищати. Вони «дівчатка», «ніжні красуні», їм «треба народжувати дітей», а не перейматися кар’єрою. Подібні висловлювання з уст високопосадовця знецінюють досвід жінки, зміщують фокус із її досягнень та нівелюють її здобутки.  

Політики часто вдаються до сексистської риторики

Нещодавно міський голова Дніпра Борис Філатов, захищаючи легкоатлетку Ярославу Магучіх у себе на сторінці в фейсбуку, назвав спортсменку «зовсім дитиною», «дівчинкою», й водночас надією українського та світового спорту, яка, сповнена емоціями, «можливо, навіть не розуміла на той момент своєї маленької, але непростимої помилки».

«Так захищають кошеня, а не «надію не тільки українського, а всього світового спорту». Бо легкоатлетка, яка пройшла з дитинства важкий змагальний шлях, не мала би бути «нетямущою», — пише в колонці для «Поваги» журналістка Тетяна Трощинська.  

Також нагадаємо, що раніше народний депутат Сергій Рудик у парламенті прокоментував виступ народної депутатки від «Слуги народу» Мар’яни Безуглої про законопроєкт щодо реформи СБУ.

«Мене дивує, як і кожного в цьому залі, як дівчинка, якій 32 роки, яка працювала в системі охорони здоров’я, та ні дня, сподіваюсь, не працювала у цій структурі, закликає нас проголосувати за один з дуже важливих документів, які можуть багато чого змінити», — сказав нардеп.

Він також порівняв виступ Мар’яни Безуглої з виступом нардепки VIII скликання Іриною Сисоєнко, сказавши: «Згадаймо Ірину Сисоєнко, яка дупля не різала в медицині».

Через ці сексистські та ейджистські коментарі Рудика хотіли позбавити права відвідувати 5 пленарних засідань Верховної Ради, однак для цього рішення в парламенті не вистачило голосів

Як повідомлялося, у парламенті зареєстрували низку законопроєктів, що стосуються проявів сексизму. Один із них з-поміж іншого пропонує внести зміни до деяких законодавчих актів України щодо заборони проявів сексизму у суспільстві. Інший – внести правки до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за сексизм.

Схожі записи

Ліля Боровець: Я вірю у партнерство між чоловіком і жінкою

Церква та депутати хочуть дозволити лікарям відмовляти в абортах

Жінки становлять понад 57% від загальної кількості зареєстрованих безробітних в Україні — дослідження