Повага
  • Головна
  • Статтi
  • У Луцьку просять заборонити вітати хлопців 14 жовтня і дівчат 8 березня в навчальних закладах
Статтi

У Луцьку просять заборонити вітати хлопців 14 жовтня і дівчат 8 березня в навчальних закладах

На платформі електронної демократії створили петицію, у якій департамент освіти міськради Луцька просять видати рекомендації, аби в школах 14 жовтня не вітали хлопців, а 8 березня — дівчат.

Петицію зареєструвала лучанка Ольга Бузулук разом з іншими «свідомими батьками».

«Тільки така установка зверху спрацює: такі ж рекомендації директори видадуть головам батьківських комітетів, а ті донесуть батькам, яким дуже хочеться, щоб їхні діти отримали
подарунки
», — вважають авторки та автори петиції.

У тексті йдеться про те, що вітати 14 жовтня хлопців — неповага до суспільства, до бійців та бійчинь, до загиблих на війні, до жінок.

«Неповага до цього дня загалом, який цьогоріч став Днем захисників і захисниць України, тобто офіційно перейменований Верховною Радою. Вітати 8 березня дівчат — радянський пережиток і також неповага до тих, хто досі виборює права в усьому світі, в тому числі в Україні», — зазначають у петиції.

Читайте також: Як (не) варто проводити заходи до дня 8-го березня у школах

Вітання з 8 березня та 14 жовтня у школах насаджують гендерні стереотипи

«Нині, коли вітають з цими «святами» (а таке є практично в усіх школах), насаджують думку дітям, що хлопці мають бути «мужніми, сильними, захищати», дівчата ж мають бути «чарівними, ніжними, берегти домашнє вогнище». Тобто нашим дітям з маленьких років нав’язують викривлені цінності. Чому дівчата не можуть бути сильними, а хлопці — оберігати сімейне вогнище?», — кажуть у петиції.

Ольга Бузулук зазначає, що у разі, якщо набереться 300 голосів, міськрада надасть обґрунтовану відповідь.

«Я її знаю вже: департамент таких вказівок видавати не може, це
індивідуальний вибір кожного навчального закладу, кожного директора, кожних батьків…

І воно то так. Однак у випадку, коли це стосується свідомого виховання дітей, правильних патріотичних цінностей, нестереотипного розуміння визначних дат, таке не подіє. Тому що не всі дорослі доросли до того, щоб розуміти суть і значення 14 жовтня та 8 березня», — каже вона.

Але авторка впевнена, що якщо заборонити міськрада не може, то принаймні може видати рекомендації. На думку Ольги Бузулук, у сфері освіти рекомендацій може бути достатньо.

«І якщо це не змінить менталітет дорослих, то на дітей точно вплине. А якщо їм будуть проведені ще й уроки з правильним трактуванням, то взагалі буде за щастя», — переконана вона.

Читайте також: «Не всі захисники — хлопці і не всі хлопці — захисники»: військові про те, чому 14 жовтня не «день чоловіків»

Нагадаємо, Верховна Рада перейменувала 14 жовтня на День захисників та захисниць.

А 8 березня відзначають Міжнародний день боротьби жінок за свої права, зовсім не «свято весни та краси». Більше про історію 8 березня в Україні читайте ТУТ.

Схожі записи

Жінка, а не політикиня: сексизм на місцевих виборах

Верещук заявила, що прихильникам ідей фемінізму потрібно йти в армію: що не так з цими словами?

У парламенті ініціюватимуть запровадження суспільно корисних робіт як покарання за домашнє насильство