Повага
Image default
Статтi

«У бікіні приїдете кухню ставити?»: сексизм у меблевому бізнесі

У меблевому бізнесі сексизм — поширене явище. Як у колективах, так і від клієнтів.

Про це в інтерв’ю проєкту «ШоТам» розповіла засновниця одеської «Жіночої майстерні меблів» Ольга Лаптєва.

«На моїй попередній роботі всі директори були чоловіками, я одна — жінка. Коли я працювала директоркою салону, відчувала чимало сексизму від усіх. Коли наш власник дзвонив до вантажників, то вони нормально з ним розмовляли.

А коли телефонувала я і казала, що в цю вантажівку поміститься чотири комплекти, бо я все прорахувала, то чула у відповідь: «Та що ти в цьому розумієш? Якщо ти така розумна, то йди вантаж сама». І починалися далі такі образи як от «Як з тобою чоловік живе? Ти ж така нудна». Не знаю жодного директора-чоловіка, якому б сказали: «Як з тобою жінка живе?», — розповідає вона.

Частково це пов’язано з гендерними упередженнями щодо жінок у бізнесі, вважає Ольга Лаптєва. Адже жінки у б’юті-індустрії — більш звично, ніж жінки в індустрії меблів.

Часто доводиться зіштовхуватися і з сексизмом від клієнтів.

«Сексизм є. Бувало таке, що казали: «Ви тут, напевне, всі такі феміністки». Розверталися і йшли від нас. Був випадок, коли чоловік каже: «А в бікіні до мене приїдете кухню ставити?». Схоже, він подумав, що ми не меблі робимо, а завуальовано надаємо якісь ескорт-послуги.

Багато людей дзвонять і з гумором починають з питання: «А чому саме “Жіноча майстерня меблів”?». І ми, жартуючи, відповідаємо: «А що ви проти дівчат маєте?», — каже Ольга Лаптєва.

«Жіноча майстерня меблів» працює в Одесі з 2018 року. У команді є конструкторка, начальниця виробництва, люди, які збирають і встановлюють меблі, та два водії.

Схожі записи

Ілюстрації Жені Олійник опублікували The New York Times та The New Yorker

«Легко бути такою розумною, напевне, є мужик з грішми»

Рожево-блакитне споживання