Повага
Статтi

Молдова ратифікувала Стамбульську конвенцію

Молдова приєдналася до країн, які ратифікували Стамбульську конвенцію. А тобто документ, який юридично зобов’язує створити правову базу для боротьби з насильством щодо жінок.

Про це пише молдовське видання Newsmaker.

Ратифікацію підтримали 54 депутати та депутатки від партії «Дія і солідарність»(PAS). Парламентарі та парламентарки Блоку комуністів і соціалістів перед голосуванням залишили зал на знак протесту, а представники партії «Шор» проголосували проти ратифікації.

Молдова підписала Стамбульську конвенцію у 2017 році, проте ратифікувала тільки зараз.

Раніше православна церква країни висловлювала невдоволення можливою ратифікацією. Молдовську церкву, як і українську, лякає слово «гендер». Вони переконані, що «конвенція передбачає, що людина від народження належить до «середнього» роду».

Документ підписали 46 країн і Євросоюз. Проте ще 11 з них, у тому числі й Україна, не ратифікували цю угоду. Зокрема, через позицію Ради церков та консервативних рухів, які вбачають у слові «гендер» «пропаганду гомосексуалізму». Хоча Україна підписала Стамбульську конвенцію ще 11 листопада 2011 року.

А у травні 2020 року петиція на сайті президента України за ратифікацію конвенції зібрала 25 тисяч необхідних підписів.

Нагадаємо, голова української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Марія Мезенцева заявила, що зараз в Україні найкращі перспективи для ратифікації Стамбульської конвенції.

Раніше генпрокурорка України Ірина Венедіктова підтримала ратифікацію Стамбульської конвенції. За словами Венедіктової, Офіс генпрокурора розробив дорожню карту для пришвидшення ратифікації.

Стамбульська конвенція – це основний договір у галузі прав людини, який встановлює універсальні правові стандарти й гарантує право жінок та дівчат бути захищеними від насильства. Повна назва цього документу – Конвенція Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами.

Конвенція Ради Європи зобов’язує запобігати насильству в сім’ї та покласти край юридичній безкарності винних.

Схожі записи

Хвиля світла для Оленки

Жінкам відкриють повний доступ до всіх бойових посад нарівні з чоловіками

Щорічний рейтинг гендерної рівності: в Україні жінки освіченіші за чоловіків, але в політику їм – зась