Повага
Image default
Статтi

15 захоплюючих виступів TED, які варто подивитися на карантині

У час соціального дистанціювання, коли ми не можемо ходити на роботу, сидіти в кафешках чи поїхати до друзів у Львів, всі справи зроблені, а улюблений серіал закінчився, найкраще, що можна зробити, це присвяти час самонавчанню.

У цьому допоможе платформа безкоштовних мотиваційних виступів TED, яка завоювала довіру у всьому світі. Це не тільки навчання, але й можливість покращити свою англійську, адже спікерки говорять повільно й розбірливо. Вам також допоможуть українські субтитри до кожного відео.

Ми підібрали для вас 15 захоплюючих навчально-мотиваційних виступів від жінок, які змінюють світ. Дізнаємося про таке:

  • Як відновитися після вигорання в активізмі?
  • Чому перемога не завжди дорівнює успіху;
  • Як вести розмову з людьми, що мають різну думку?
  • У чому полягає різниця між здоровими і токсичними стосунками;
  • Три кроки перетворення повсякденних зустрічей на зустрічі, здатні змінити людину.
  • Як жінки-поліцейські забезпечують порядок;
  • Як пристосуватися до зростаючого темпу сучасного життя?
  • Мода для всіх форм – рішуча і зухвала;
  • Глибина сили справжнього вибачення;
  • Яка користь від продуктивного конфлікту на робочому місці?
  • «Все відбувається з причини», – та інша брехня, яку я любила;
  • Як функціонує виконавча функція мозку — і як її покращити?
  • Сила думати наперед в епоху божевільного поспіху;
  • Чому ми ігноруємо очевидні проблеми — і як із ними боротися?
  • Допомога іншим робить нас щасливішими – але важливо, як ми це робимо.

Як відновитися після вигорання в активізмі?

Коли ви опиняєтесь у стані вигорання як активіст чи активістка, який найкращий спосіб повернутися до норми? Яна Бюрер Таваньє досліджує силу “грайтивізму” — впровадження гри та творчого потенціалу в рух за соціальні зміни. Дивіться, як цей багатогранний підхід може запалювати нові ідеї, спонукати до дії та розвіювати страх.

 

Чому перемога не завжди дорівнює успіху

Валорі Кондос Філд знає багато про перемоги. Будучи тренеркою жіночої гімнастичної команди UCLA довгий час, вона вигравала першість у чемпіонатах і отримала широке визнання за своє керівництво. У цій надихаючій, жорстоко чесній та часом болючій промові вона ділиться секретом успіху. Підказка: це не має нічого спільного з “перемогою”.

 

Як вести розмову з людьми, що мають різну думку?

Як вести складні розмови з деталями, цікавістю, повагою у світі, що глибоко розколотий? Заслужена репортерка Ів Перлман розповідає про «журналістику діалогу»: проект, у якому журналісти доходять до суті соціального та політичного розколу, щоб підтримати дискусії між людьми, що не погоджуються. Давайте подивимося, що сталося, коли зустрілася група, яка ніколи б не зробила цього за інших обставин – 25 лібералів із Каліфорнії та 25 консерваторів із Алабами зібралися обговорити питання, в яких вони мають розбіжності. «Знайти зв’язок між протиріччями: ось бальзам, украй необхідний нашій демократії», – каже Перлман.

 

У чому полягає різниця між здоровими й токсичними стосунками

У своєму виступі, присвяченому розумінню і практиці здорових стосунків, Кеті Худ розкриває п’ять ознак токсичних стосунків — з вашою другою половинкою, другом, членом родини — і ділиться порадами, як можна кожного дня любити, проявляючи повагу, добро та позитив. “У той час, як любов є проявом інстинкту та емоцією, здатність любити краще — це навичка, яку можна розвинути і з часом покращити.”

 

Три кроки перетворення повсякденних зустрічей на зустрічі, здатні змінити людину

Чому одні зустрічі успішні, а інші зазнають краху? Авторка Прія Паркер ділиться трьома простими кроками перетворення вечірки, обіду, ділової зустрічі або свята на змістовну зустріч, здатну змінити людину.

 

Як жінки-поліцейські забезпечують порядок

В особовому складі поліції США налічується менше 13 відсотків жінок, незважаючи на докази ефективності їхньої праці у врегулюванні насильства та зменшення використання сили. Опираючись на двадцятирічний досвід роботи поліцейським та начальником поліції, Івонна Роман — стипендіатка програми TED Fellow, ділиться думками про те, як незначні зміни у іспитах з фізичної підготовки у поліцейських академіях допоможуть врегулювати ситуацію з набором до поліції та принесуть користь і суспільству, і поліцейським.

 

Як пристосуватися до зростаючого темпу сучасного життя?

Чому сучасні технології обіцяють продуктивність, але ми залишаємося з відчуттям постійного браку часу? Антропологиня Кетрін Бускіл досліджує парадокси життя в швидкоплинному суспільстві і пояснює, чому нам потрібно переглянути значимість уповільнення в світі, який весь час нас підганяє.

 

Мода для всіх форм – рішуча і зухвала

Завдяки авторитетності дизайнерів одягу змінюється культура. Бекка МакКарен-Тран використовує свій вплив, щоб розширити вузьке визначення краси, яке існує в цій галузі. Розповідаючи про основи її професії, МакКарен-Тран ділиться тим, що надихнуло її створювати одяг для “нестандартних” фігур, і демонструє, як вона славить красу в усіх її проявах. “Я хочу, щоб покупці розуміли, що не себе треба змінювати, а одяг,” – говорить вона.

 

Глибина сили справжнього вибачення

“Справжнє вибачення – це не тільки каяття”, – каже легендарна драматургиня Єва Енслер. У цьому щирому несамовитому виступі вона ділиться тим, як перетворила пережите насилля на мудрість про те, що кривдники можуть зробити та сказати, щоб по-справжньому розкаятись, і пропонує пройти чотири етапи, щоб розпочати цей процес. (Ця промова призначена тільки для дорослих).

 

Яка користь від продуктивного конфлікту на робочому місці?

У вас є ідея, як покращити своє робоче місце? Фахівчиня з організації праці та стипендіатка програми TED Fellow Джесс Катч може показати вам, як втілити вашу ідею в життя. У своїй короткій доповіді вона пояснює, що таке «продуктивний конфлікт» – люди організовуються, щоб кардинально змінити умови праці на краще – і це може бути корисно як для працівників, так і для роботодавців.

 

«Все відбувається з причини», – та інша брехня, яку я любила

Як ми продовжуємо жити в найважчі моменти життя? Кейт Боулер досліджує це питання з того часу, як їй діагностували рак IV стадії в 35 років. У глибокому, несамовитому і несподівано смішному виступі вона пропонує кілька відповідей, кидаючи виклик ідеї «все відбувається з причини» і ділиться важко завойованою мудрістю, як осмислити світ після того, як ваше життя раптово повністю змінюється. «Я вірю, що в темряві, навіть там, буде краса і буде любов», – говорить вона.

Як функціонує виконавча функція мозку — і як її покращити?

Ми задіюємо виконавчу функцію свого мозку щодня – вона проявляється в таких речах, як концентрація уваги, будування планів та приборкання імпульсів. Чи можна покращити її та внести позитивні зміни? Наводячи тези свого дослідження за участю дітей, когнітивіст Сабіна Доебел висвітлює фактори, які впливають на виконавчу функцію, і розповідає, як можна задіювати її в такий спосіб, щоб боротися з поганими звичками й досягати цілей.

 

Сила думати наперед в епоху божевільного поспіху

У своїй промові, зорієнтованій на перспективу, Біна Венкатараман відповідає на засадничі питання нашого часу: як нам вберегти наше майбутнє і подбати про наступні покоління? Вона аналізує помилки, які ми робимо, думаючи про своє майбутнє, майбутнє нашого бізнесу та спільнот. У промові показано, як ми можемо відновити нашу вроджену здатність дивитися наперед. Виявляється, існує дивовижна підстава для надії і шлях до того, щоб бути гідними предками, якими ми хотіли б бути.

 

Чому ми ігноруємо очевидні проблемиі як із ними боротися?

Чому найчастіше ми ігноруємо великомасштабні проблеми – фінансові кризи, зміну клімату, доки не стає запізно? Політтехнологиня Мішель Вакер закликає замінити поняття «чорного лебедя», що описує унікальну, непередбачену, неминучу катастрофу більш реальним — «сірим носорогом» (небезпека, якій можна запобігти, але яку ми ігноруємо). Вона розповідає, чому передбачувані кризи застають нас зненацька, і вказує на деякі ознаки того, що, можливо, зараз у нашому житті є «носоріг», який нападе з хвилини на хвилину.

 

Допомога іншим робить нас щасливішими – але важливо, як ми це робимо

Дослідження показують, що допомога іншим робить нас щасливішими. Але у своїй новаторській роботі про щедрість та радість соціальна психологиня Елізабет Данн виявила, що є хитрість: важливо, як ми допомагаємо. Дізнайтеся, як можна збільшити вплив – і збільшити власне щастя на цьому шляху – якщо ми зробимо одну ключову зміну в тому, як ми допомагаємо іншим. “Досить думати про благодійність як просто про моральний обов’язок; час починати думати про це, як про джерело задоволення”, – каже Данн.

 

Ми чогось не згадали, але ви вважаєте, що це варте уваги? Пишіть нам у коментарях на Фейсбуці, зберемо найкращі виступи TED разом. Крім того, ви завжди можете подивитися добірку Поваги найкращих фемсеріалів, харизматичні героїні яких точно знають, що таке фемінізм, жіноча солідарність та боротьба за свої права.

Підготувала Єлизавета Кузьменко

Схожі записи

У Львові після цькування скасували лекцію з секс-просвіти

«Грайлива норвезька білявка»: Як українські ЗМІ висвітлюють Зимові Олімпійські ігри?

Верещук заявила, що прихильникам ідей фемінізму потрібно йти в армію: що не так з цими словами?