Повага
  • Головна
  • Статтi
  • Фото під спідницею: у Києві суд виніс вирок через інцидент у метро
Статтi

Фото під спідницею: у Києві суд виніс вирок через інцидент у метро

У Києві суд виніс вирок чоловікові, який фотографував жінку під спідницею. Інцидент трапився у метро: обвинувачений помістив свій мобільний телефон під спідницю жінки, яка стояла попереду на ескалаторі, і зробив кілька фото її спідньої білизни.

Шевченківський районний суд Києва призначив громадянину один рік обмеження волі умовно. Про це повідомляє Судовий репортер з посиланням на вирок суду.

Подія трапилася 8 серпня цього року на станції метро «Університет» на ескалаторі, що рухався до виходу. Як йдеться у вироці суду, обвинувачений вчинив «кримінальне правопорушення проти громадського порядку та моральності».

Upskirting (фото- та відеозйомка під спідницею без дозволу) – це форма сексуальних домагань. Карається законом у низці країн.

В ухвалі суд зазначив, що обвинувачений скоїв щодо постраждалої хуліганські дії, які супроводжувалося винятковим цинізмом, «тобто демонстративну зневагу до норм моралі та проявляючи грубу непристойність та зневажливе ставлення до громадського порядку та існуючих у суспільстві загальновизнаних правил поведінки». Зловмисника викрили на гарячому, але як точно це сталося, не пояснюється.

Читайте тако: Домагання у потягах: що пропонують активістки та на що готова «Укрзалізниця»?

Чоловіка судили за ч. 1 ст.296 Кримінального кодексу України хуліганство. Згодом обвинувачений провину визнав, нічого не оспорював і погодився на те, що суд розглянув справу за його відсутності. Щире каяття стало пом’якшувальною обставиною справи. Суд призначив один рік обмеження волі, водночас звільнивши підсудного від відбуття покарання з іспитовим строком.

Як реагують на upskirting за кордоном?

У багатьох країнах світу намагаються побороти таку принизливу для жінок форму сексуального харасменту як upskirting. Так, у Шотландії, Австралії, Новій Зеландії та деяких американських штатах зйомки «під спідницею» караються законом.

Крім того, у Великій Британії в січні 2019 року парламент ввів кримінальну відповідальність за таємну зйомку під спідницею жінки. Згідно з цим законом, порушника можуть засудити до двох років в’язниці, а за найбільш серйозні правопорушення – внести до реєстру осіб, які вчинили злочини на сексуальному ґрунті.

Також кілька років тому в Німеччині запровадили покарання за фото та відео під спідницею. Така ініціатива стала частиною нового закону про посилення захисту права на приватність при відео- та фотозйомках. Порушники мають заплатити штраф чи отримають покарання до двох років ув’язнення. При цьому покарання може бути застосоване як для тих, хто робить відповідні знімки чи записи, так і для тих, хто їх розповсюджує.

Схожі записи

Верховна Рада сказала «Ні» домашньому насильству: крок уперед чи в сторону?

Поліція відкрила кримінальну справу через т.зв. «стосунки» 8-річної моделі та 13-річного блогера

Актора серіалу «Флеш» звільнили за мізогіністичні та расистські дописи у Twitter