Повага
Image default
Статтi

У США вперше в історії віце-президенткою стала жінка: розповідаємо про її здобутки

Посаду віце-президентки США в апараті Джо Байдена посяде сенаторка від штату Каліфорнія Камала Гарріс. Вона стане першою в історії Сполучених Штатів жінкою, що обійняла цю посаду.

Що відомо про нову віце-президентку?

Камала Деві Гарріс народилася 20 жовтня 1964 року в Окленді (штат Каліфорнія). У 12-річному віці вона разом з матір’ю і сестрою перебралася в Монреаль.

Ступінь бакалавра економіки і політичних наук Камала отримала в Університеті Говарда у Вашингтоні. Згодом працювала помічницею в апараті сенатора від Каліфорнії Алана Кренстона. В 1990 році отримала юридичну освіту в Каліфорнійському університеті.

У 2004-му вона стала першою жінкою, обраною окружним прокурором Сан-Франциско, у 2011 році – першою жінкою на посаді генерального прокурора штату Каліфорнія. У 2017-му Гарріс уперше в історії штату отримала перемогу на виборах до Сенату США як представниця афро-американської громади.

Промова Камали Гарріс після оголошення результатів виборів

У своїй промові Гарріс, серед іншого, відзначила “всіх жінок, які працювали задля забезпечення та захисту виборчого права протягом століття”.

«Сьогодні ввечері я розмірковую над їхньою боротьбою, рішучістю та силою їхньої можливості побачити, що всі обтяження можуть бути знятими. І я стою на їхніх плечах», – відзначила віце-президентка.

Також вона подякувала працівникам дільниць, волонтерам, членам їхньої команди та загалом американцям, які проголосували за Байдена.

“Я знаю, що часи були складними, особливо останні кілька місяців.Горе, смуток і біль. Турботи та боротьба.Але ми також були свідками вашої мужності, вашої стійкості вашого духу. Протягом чотирьох років ви йшли і організовували рівноправність та справедливість, наше життя та нашу планету.А потім, ви проголосували. Ви передали чітке повідомлення. Ви вибрали надію, єдність, порядність, науку і правду. Ви обрали Джо Байдена наступним президентом Сполучених Штатів Америки”, – підсумувала Гарріс.

Позиція віце-президентки стосовно України

Гарріс одна з перших закликала до імпічменту Трампа після скандальної розмови із Зеленським річної давності. Серед іншого, вона вимагала отримати від спецслужб документи, пов’язані з роботою США в Україні.

Крім того, протягом своєї передвиборчої кампанії на пост президента Камала Гарріс рішуче засуджувала російську агресію.

“Як в Україні, так і в Грузії, Росія використала військову силу для захоплення територій та підриву демократично обраної влади. Незаконна окупація Криму Росією є грубим порушенням міжнародних норм, за якими рухався світ з часів Другої світової, — так само, як і підтримка Росією бойових операцій на сході України та кібератаки”, – заявляла сенаторка, передає Голос Америки.

Нагадамо, раніше Повага писала, що до парламенту США вперше в історії обрали українку. Нею стала уродженка Носівки на Чернігівщині, представниця Республіканської партії Вікторія Спартц.

Схожі записи

Жіночі журнали: сумніви й відкриття

Депутати Івано-Франківської та Хмельницької облрад просять владу захистити їх від гендеру та геїв

Почати свій бізнес в складні часи: українки, які не злякались та здобули успіх