Повага
Колонки

Фетфобія: Коли вага стає проблемою?

«У нас лише розміри 36-38, більших ми навіть не закуповуємо», — пояснює мені продавчиня одному з магазинів у «Глобусі», і я розумію, що мені тут робити нічого. Мій розмір одягу десь у діапазоні L-XL, і часто є або верхньою межею розмірної сітки, або взагалі в ній відсутній. Я йду до іншого магазину, бо знаю, що там колись були розміри на мене. Я йду і можу лише уявити, що на моєму місці відчуває жінка розміру XX…L.

Мене привчили ненавидіти своє тіло із «зайвою вагою» ще з дитинства. Дорослі жартували про мій животик, хтось називав мене «повною», а одного разу лікарка з дитячої поліклініки в дуже грубій формі сказала, що моя вага «не личить до моїх тонких рис обличчя».

Переглядаючи свої дитячі фото, я сміюся з цих слів, бо не бачу там жодної «надмірної ваги». А тоді хотілося плакати та перестати їсти. Тоді я й дізналася, що існує «правильне», худе тіло, а ще існує моє — неправильне та некрасиве.

Читайте також: Геть слатшеймінг або Чому чоловіків не обзивають шльондрами?

Підлітковий вік приніс не лише дорослішання, а й гормональні зрушення, які додали кілограмів. Я ще не наважувалася рахувати калорії та позбуватися їжі різними цікавими способами, але вже точно знала, що моє тіло — це джерело всіх моїх проблем.

В уяві суспільства не існує хвороб, які б жінка не могла вилікувати або схудненням, або набором ваги, або пологами

Стрункі від природи однокласниці сміялися з мого живота та казали, що в моделі мене не візьмуть, а гінекологиня списувала на вагу всі мої проблеми, радячи негайно схуднути. В уяві суспільства не існує хвороб, які б жінка не могла вилікувати або схудненням, або набором ваги, або пологами.

А потім для мене почалися нескінченні цикли схуднення та набору ваги. Майже відразу виявилося, що не вийде один раз схуднути й забути про це. Жінці, яка шляхом неймовірних зусиль втратила 10, 15, 20 кг, треба буде або весь час підтримувати нову вагу, або змиритися з тим, що кілограми повернуться на своє місце, а втрачений час, сили, здоров’я — ні.

Бо, звісно ж, схуднення не вирішило жодну мою проблему зі здоров’ям. Навпаки, додало таких, про які я до цього взагалі не знала. Особливо згубно рахування калорій вплинуло на мою ментальну сферу. Не буду описувати скільки нападів булімії, епізодів селфхарму, панічних атак та суїцидальних думок я мала за цей час.

Читайте також: Жіноче тіло як воєнний трофей

Думаю, таких історій безліч, і кожна з них схожа на всі інші. Кожній із нас хтось колись сказав, що наше тіло «занадто жирне», і нам терміново треба «взяти себе в руки». І це залишило глибокий слід на наших душах та тілах. 

Патріархальне суспільство оцінює жінку за її зовнішністю та готовністю змінювати себе під його нереалістичні вимоги. І ненависть до людей, вага яких перебуває поза межами канону краси, — складова культури суспільства. І для цього суспільства ти ніколи не будеш бездоганною.

Я схудла, але ідеал краси все одно залишається недосяжним як небо. Коли ти не маєш «зайвої ваги», ти все одно маєш купу «недоліків», які терміново треба усунути. І тоді я зрозуміла, що час себе рятувати. Так почався довгий та важкий процес прийняття себе. Не думаю, що колись я буду повністю вільна від травм минулого, проте вже є прогрес — я більше не хочу важити 45 кг та мати «простір між стегнами». Мій демон схуднення поступово заснув. І спати він може дуже довго. Якби ж тільки його весь час не будили люди, які вважають, що людям більше 38-го розміру не потрібен одяг, робота, репрезентація чи право на існування.

Вікторія Moriweather

Схожі записи

«Дівчино, усміхайтеся!»

Наталка Сіробаб

Керуй як жінка

Чому на дискримінацію не можна «просто не звертати уваги»?

Вікторія Moriweather