Повага
Image default
Статтi

Лише 16% кандидаток ідуть у мерки на місцевих виборах в Україні – членкиня ЦВК

Хоча представництво жінок у Верховній Раді нового скликання зросло до майже 21%, на регіональному й місцевому рівні гендерний розрив досі залишається великим.

Великі надії, у зв’язку з запровадженням гендерних квот та нового Виборчого кодексу України, покладалися на місцеві вибори. Однак, згідно з новими даними, лише 16% кандидаток ідуть у мерки на місцевих виборах в Україні.

Про це повідомила членкиня ЦВК Вікторія Глущенко під час онлайн-семінару «Жінки ідуть у політику: участь жінок у місцевих виборах та питання, пов’язані з цим», що проводився програмою «U-LEAD з Європою» 6 жовтня 2020 року.

Гендерна нерівність в Україні заважає жінкам повною мірою займатися політикою та висуватися на керівні посади. Найбільш кричущими порушеннями прав жінок в Україні залишаються: домашнє насильство, розрив в оплаті праці (жінки в Україні зароблять у середньому на 28% менше, ніж чоловіки, за даними Держстату) та застарілі патріархальні уявлення про роль жінок у суспільстві та сім’ї:  «політика – не жіноча справа», «жінка – берегиня дому».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жіночі й чоловічі: що не так із нашими зарплатами

Ольга Рівчак,  кандидатка на посаду селищного голови Борівської селищної ради Ізюмського району Харківської області, розповідає, що десять років тому в них уже була головою жінка, зараз же серед 8 кандидатів жінка вона одна.

Кандидатка працює головною бухгалтеркою в селищній раді. Говорить, що 9-й рік поспіль спостерігає, як занепадає Борівщина: «Найбільшу проблему бачу в несплаті податків, млявості, байдужості та слабкому менеджменті селищного голови. Вважаю, що наші мешканці заслуговують на краще сьогодення».  

Ольга Рівчак говорить, що не відчуває на собі гендерних стереотипів, хоч і зізнається, що багато людей здивовані її бажанням балотуватися на посаду голови. «Конкуренти мене до уваги не беруть», – додає вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка, а не політикиня: сексизм у політичних ток-шоу

Лілія Чорна, депутатка Золотопотіцької селищної ради (ОТГ), розповідає, що з 2017 року на сесіях відкрито виступає проти чинної влади – селищного голови і його команди. Вона публікує про це дописи на Фейсбуці під хештегом #сесія_Золотопотіцької_селищної_ради, в яких висвітлює роботу ради і звітує про свою.

Жінка розповідає, що в роботі завжди відчувала до себе упередження за ознакою статі: “Я вислуховувала зневажливе ставлення до себе як до «баби» та звинувачення на свою адресу через недоотримані кошти в бюджет і несправедливу для мене зарплату, оскільки я – мама п’ятьох дітей і мала пільгу на ПДФО у розмірі 144 грн в місяць додатково до зарплати на одну дитину. За це я вислуховувала щомісяця як не від голови, то від його прибічників».

«У виборчій кампанії для старшого покоління основний аргумент проти мене: вона не потягне, то треба моцного газди, тобто міцного господаря», – додає вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від секзизму до погроз зґвалтування: як політикиням реагувати на цькування в соцмережах

Цікаво, що за результатами місцевих виборів 2015 року, серед 394 кандидатів на посаду міського голови в Києві та містах-обласних центрах тільки 57 (або 14,7%) були жінками.

Найактивніше жінки-кандидатки брали участь у виборах мера м. Одеса (33% кандидатів), Житомир (22%), Рівне та Миколаїв (по 18%), Полтава та Луцьк (по 16%). На виборах мерів міст Тернопіль, Черкаси та Суми не було зареєстровано жодної жінки-кандидатки.

Більша частина жінок-кандидаток були  самовисуванками – 30 з 57, або 52,6%. Відсоток самовисуванок серед кандидаток вищий, ніж серед кандидатів чоловіків – 52,6% проти 40%. Це спростовувало, певною мірою, міф, що жінки не бажають іти в політику.

Єлизавета Кузьменко

Схожі записи

Рада церков підписала документ, який засуджує «феміністичну ревізію базових уявлень про чоловіка та жінку»

Що подивитися на новорічні свята? Добірка фільмів від «Поваги»

Уривок із книжки «Мілева Айнштайн: теорія туги» Славенки Дракуліч