Повага
  • Головна
  • Статтi
  • Обережно, сексизм. Чому особисте життя Світоліної не стосується її поразок або перемог
Колонки Статтi

Обережно, сексизм. Чому особисте життя Світоліної не стосується її поразок або перемог

Відзнаку  «Це – яйце», що вручається за сексистські висловлювання політиків/посадовців та сексистські матеріали у ЗМІ, цього року отримав і матеріал сайту «Сегодня» за новину «Немає парня – немає перемоги: Світоліна програла другий матч після розриву з Монфисом».

Нажаль, це навіть не перший матеріал сайту, який ставить у пряму залежність успіхи шостої ракетки світу українки Еліни Світоліної від її відносин з бойфрендом, французьким тенісистом Гаелєм  Монфісом. За тиждень до цієї новини на сайті вже виходив матеріал «Еліна Світоліна після розставання з бойфрендом вилетіла в першому раунді турніру». В ньому повідомлялося, що тенісистка програла матч одразу після розставання зі своїм хлопцем.

Чому це неправильно?

По-перше, Світоліна, як і будь-які інші спортсмени/спортсменки, іноді програє. Наприклад, в 2018 році вона зазнала поразки в п’ятнадцяти матчах, в 2017 році – в шістнадцяти. А вже наступного дня після публікації новини на сайті пара помирилася – і з тих пір Світоліна виграла двадцять п’ять разів, а програла одинадцять. Очевидно, що її перемоги (набагато частіші), як і її поразки не пов’язані з особистим життям спортсменки, а залежать від цілого комплексу чинників. Між тим, в тексті новини повідомлялося, що «поразка стала вже другою після розриву зі своїм бойфрендом». Таким чином, і зміст новини, і  заголовок підводить читачів до думки, що без хлопця у дівчини просто нічого не виходить, та й взагалі жінка без пари – невдаха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як має виглядати гендерно збалансований матеріал. Поради від Поваги

По-друге, ця новина – чергова демонстрація поширеного забобону, що «жінкою керують емоції». Такий заголовок нічим не відрізняється від тверджень, що часто висловлюють в українських ЗМІ, наприклад, у програмі «Чому так?» на «112 Україна». В ній стверджували: «якщо жінка-президент закохається, що країна полетить у прірву». Тим самим підкреслюючи, що будь-яка жінка, чи-то політикиня, чи-то спортсменка не може контролювати свої емоції – така, нібито, у неї природа. І це  яскраві приклади сексистських тверджень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що не так з програмою «Чому так?» на каналі «112 Україна»

Якщо припустити, що заголовки на новинах про зірку світового спорту – помилка, а не цілеспрямоване бажання принизити її досягнення або бажання збільшити кількість відвідувань сайту, то є простий спосіб надалі уникати такого роду сексизму. Для цього потрібно просто підставити у фразу або заголовок, який відноситься до жінки, чоловіка (або навпаки). Наприклад, ось так: «Немає дівчини – немає перемог: Монфіс програв другий матч поспіль після розставання зі Світоліною». Якщо таке твердження здається комічним або образливим, то первинний заголовок – секстистський, і його не можна використовувати.

Нагадаємо, що в Україні є Кодекс журналістської етики, один з пунктів якого говорить: «Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання».

Гала Скляревська, Детектор медіа

Схожі записи

А тато — прикраса інтер’єру?

Олександра Горчинська

Осоромити своїм сексизмом

Марійка за 6 хвилин може почистити 24 картоплини