Повага
  • Головна
  • Статтi
  • Модерністки: 17 історій жінок, які змінили науку, культуру та освіту
Статтi

Модерністки: 17 історій жінок, які змінили науку, культуру та освіту

Від 26 лютого по 15 березня в Україні проходить Всеукраїнський інформаційно-просвітницький проект «Модерністки». В рамках проекту 17 різних панно з історіями успішних жінок розвісили у сорока університетах п’яти міст України.

Авторки текстів та членкині  NGO Urban Forms Center — Анна Помазанна та Дар’я Ожиганова, розповідають, що деякі з жінок вже давно надихали їх історіями свого життя:

«Наприклад нам було давно відомо про Сесілію Пейн та її значний внесок у розвиток астрономії, неймовірну історію про Геді Ламарр. Відому, перш за все, як голлівудська акторка, яка насправді винайшла принцип, за яким зараз працюють пристрої бездротового зв’язку, та про жінку, яка так і не отримала Нобелівську премію за відкриття структури ДНК — Розалінд Франклін. Архітекторки Ліна Бо Барді та Лотта Стам-Бейсе були також нам відомі, і дуже кортіло розповісти їх історії якомога більшій кількості людей».

Фото_1Ліна Бо Барді, видатна бразильська архітекторка, одна з найяскравіших представниць модернізму та післявоєнного бруталізму, також відома своїми об’єктами предметного дизайну

«І одного дня  нам спало на думку: якщо такі видатні жінки є в історії розвитку вищезазначених галузей науки й культури, то обов’язково повинні бути й у всіх інших, та про них повинні дізнатися. І ми почали шукати», — розповідають авторки.

До прикладу, одне з панно проекту розповідає про Поліну Оліверос.

Фото_2Композиторка Поліна Оліверос

У скарбничці композиторки Поліни Оліверос, мабуть, найбільша кількість експериментів та новацій у сучасному музичному мистецтві. Вона була серед засновників Центру музичних записів Сан-Франциско, що в 60-х роках став осередком електронної музики на західному узбережжі США. Амбіційна композиторка розробила власну теорію акустичної усвідомленості та електронну звукообробну Розширену інструментальну систему (Expanded Instrument System). Вона є засновницею освітньої організації Інститут глибинного слухання (Deep Listening Institute), авторкою терміна і методики глибинного слухання, а також чотирьох книг із теорії та практики музики. Зараз вона викладає в Інституті Ренселера і Коледжі Мілз, а також записує музику зі своїм колективом «Deep Listening Band» у просторах із підсиленим резонансом.

Інша зворушлива історія — про Ейлін Ґрей. Це авторка найупізнаваніших дизайнерських витворів ХХ-го сторіччя, серед яких крісло Бібендум та столик Е1027.

Фото_3Так вигладає столик Ейлін Ґрей Е1027

Інше відоме крісло авторства Ейлін було продано 2009 року за 28 мільйонів доларів. Хоча сама дизайнерка сприйняла б цей факт радше скептично, адже насправді вона однією з перших почала робити меблі з хромованих трубок, «меблі для бідних», як зневажливо казали тоді критики. Майже до самої старості Ейлін залишалася в тіні, навіть авторство її вілли Е1027 часто приписували Ле Корбюз’є. Тільки у 1973 році збулася її заповітна мрія: її об’єкти було впроваджено в масове виробництво.

Єдиним критерієм при відборі жінок була значущість їх внеску у розвиток науки і культури у світовому масштабі. У авторок текстів не було змоги розказати про велику кількість видатних жінок, бо їх дійсно дуже багато, тому на кожну з тих кого вибрали, лягала відповідальність за справлення дійсно сильного враження на широку аудиторію.

Ці панно демонструють, що жінки нічим не гірше чоловіків та проявляли себе в усіх сферах діяльності нашого суспільства, але їх внесок завжди був недостатньо оцінений.

Врешті-решт відібрали 17 жінок:

Грейс Гоппер,Геді Ламар, Ліза Мейтнер, Карен Спарк Джонс, Стефані Кволек, Зінаїда Єрмол’єва, Поліна Оліверос, Ніколь Ель Каурі, Ліна Бо Барді, Еллен Своллоу Річардс, Сесілія Пейн-Гапошкіна, Лотта Стам-Бейс, Розалінд Франклін, Мері Ейнсворт, Марія Монтессорі, Ейлін Грей, Сандра ДейО’Конор.

Фото_4Сандра Дей О’Конор. Американська юристка, нагороджена Президентською медаллю Свободи, найвищою цивільною нагородою Сполучених Штатів. Стала першою жінкою-суддею у складі Верховного Суду США з моменту його заснування

«Нам би хотілося продовжити цю акцію, тим більше, що вона мала такий великий успіх. Можливо, наш наступний подібний проект буде розповідати про видатних українок», — резюмують Анна Помазанна та Дар’я Ожиганова.

Плакати з видатними жінками були розміщені в близько 40 університетах 5 міст України (Харків, Київ, Львів, Запоріжжя та Славутич). До акції залучали тільки вищі навчальні заклади, бо це саме те середовище, де проект про жінок в науці та культурі, на думку організаторок, принесе найбільшу користь.

Більше історій можна прочитати тут.

Мар’яна Вербовська

Схожі записи

Щорічний рейтинг гендерної рівності: в Україні жінки освіченіші за чоловіків, але в політику їм – зась

Як працювати з жертвами сексуального насилля в судах, аби не зробити гірше

Село, яке виштовхує