Повага
  • Головна
  • Статтi
  • Короткий список Букерівської премії: п’ять із шести номінованих книжок написали жінки
Статтi

Короткий список Букерівської премії: п’ять із шести номінованих книжок написали жінки

Уперше за всю 55-річну історію Букерівської премії серед шести авторів, що ввійшли до короткого списку, — п’ятеро жінок. Про це пише сайт премії.

Загалом члени журі відібрали шість зі 156 книжок, які були опубліковані в період із 1 жовтня 2023 до 30 вересня 2024 року.


Читайте також: Уривок із книжки Сари Мосс «Фігури світла»


Джеймс Персіваль еррен

«James» («Джеймс»), Персіваль Еверетт

Це переказ твору Марка Твена «Пригоди Гекльберрі Фінна», написаний від особи раба-втікача Джима. Роман Еверетта «Erasure», на основі якого створили сценарій для фільму «Американське чтиво» (American Fiction) із Джеффрі Райтом у головній ролі. На початку цього року фільм приніс режисерові Корду Джефферсону «Оскар» за найкращий адаптований сценарій.

«Orbital» («Орбітальний»), Саманта Гарві

Книга, у якій розповідають про шістьох астронавтів на Міжнародній космічній станції (МКС) протягом 24 годин. Авторка зазначила: «Я хотіла написати про перебування людей на низькій навколоземній орбіті протягом останньої чверті століття — не як наукову фантастику, а як реалізм. Чи можу я створити щось на зразок космічної пасторалі? Це були виклики, які я поставила перед собою».

Рейчел Кушнер

«Creation Lake» («Озеро творення»), Рейчел Кушнер

Трилер про жінку, яка проникає в радикальний анархічний колектив у сільській місцевості Франції. Раніше Кушнер також входила до короткого списку Букерівської премії в 2018 році за книгу «The Mars Room».

«Held» («У полоні»), Енн Майклз

Сімейна сага, яка досліджує спогади чотирьох поколінь. Майклз найбільш відома своєю поезією та романом 1996 року «Fugitive Pieces».

«The Safekeep» («Сховище»), Яель ван дер Вуден

Дебютний еротичний роман авторки про жінку, яка несподівано закохується в дівчину свого брата.

«Stone Yard Devotional» («Служба камʼяного подвірʼя»), Шарлотта Вуд

Роман про жінку, яка йде в монастир. Вуд стала першою австралійською авторкою, яка потрапила до короткого списку за останні десять років.

Цього року журі очолює художник і письменник Едмунд де Ваал, до якого приєдналися відома письменниця Сара Коллінз, музикант і композитор Нітін Соні, редактор художньої літератури The Guardian Джастін Джордан і письменниця та професорка Іюнь Лі.

Минулого року лауреатом премії став ірландський письменник Пол Лінч за роман-антиутопію «Віща пісня», який описує Ірландію в лещатах тоталітаризму.

Про Букерівську премію

Букерівська премія (The Booker Prize) – одна з найпрестижніших літературних премій. Уперше її вручили у 1969 році і спочатку присуджували авторові, який проживає в одній із країн Великої Британії за роман, написаний англійською. Тоді премію отримав Персі Говард Ньюбі за твір «За це доведеться відповісти».

Міжнародна Букерівська премія була заснована 2004 року на додаток до Букерівської премії. Першим лауреатом став албанський письменник Ісмаїл Кадаре.

У 2005-2015 роках вручалася кожні два роки автору будь-якої національності за твори, опубліковані або перекладені англійською мовою. Починаючи з 2016 року, присуджується щорічно за твір, перекладений англійською та опублікований у Великій Британії чи Ірландії.

Цього року церемонія вручення Букерівської премії відбудеться 12 листопада.

Схожі записи

Рівність і упередження. Гендерний баланс по-українськи

Найвідоміші жінки світу — від А до Я

Звинувачення у домаганнях: університет запросив громадські організації до участі в розслідуванні