Повага
Жіночий активізм Статтi

FemSolution – феміністична платформа в Могилянці

Свобода, рівність, сестринство, солідарність, допомога, взаєморозуміння – такими словами описують діяльність молодої студентської організації її учасниці. FemSolution – студентське об’єднання, яке виникло в березні 2016. Його особливість – це горизонтальна структура, відсутність лідера, свобода дій та думок. Діяльність FemSolution – різноманітна: проведення лекцій, організація дискусій, кінопереглядів, воркшопів, читка п’єс та вуличний активізм. «FemSolution – це антигомофобне, антиксенофобне студентське об’єднання, дружнє до людей будь-яких віросповідань та гендерних ідентичностей», – характеризуюсь себе учасниці/учасники спільноти на власній сторінці у Facebook.

IMG_2373Акція #ЯнеБоюсьДіяти, яку організували FemSolution в Києві

«Наша головна ціль – це, по-перше, створити якийсь безпечний простір, аби дівчата розуміли, що вони не самі, що вони можуть прийти, розповісти про свої проблеми, пожалітися врешті-решт. Ми  допомагаємо їм боротися із сексизмом в університеті», – розповідає Ліза, одна із учасниць організації.

Сексизм у стінах Києво-Могилянської академії?

Спершу FemSolution сформували п’ятеро людей, які активно реагували на образливі пости та коментарі, що стосувалися дівчат в університетському пабліку «Підслухано в НаУКМА». Він існує в соціальній мережі «ВКонтакті». Там образливі висловлювання лунали від студентів та студенток.

Підслухано НаУКМА 1 Підслухано НаУКМА 2 Підслухано НаУКМА 3

 

Скріншоти зі спільноти “Підслухано в НаУКМА”, у якій можна дописувати анонімно. Соціальна мережа”Вконтакте”

Перші учасниці та учасники FemSolution вирішили, що варто давати гідну інтелектуальну альтернативу сексистським думкам та висловлюванням, які активно поширюються серед студентства.

Однак проблема дискримінації за ознакою статі виникає в стінах одного з провідних українських університетів не лише між студентами, а й на рівні стосунків викладач-студентки/студенти.

«Один викладач із кафедри піару дуже довго пояснював, що справжня дівчина повинна бути красивою, фарбуватись і тішити очі чоловіків, – розповідає одна з перших учасниць FemSolution Ліза. – Він відкрито говорив, що головне для дівчини – це вийти заміж та народити дітей. Біля мене сиділа моя гарно одягнена й нафарбована подруга. А я – у светрі й без макіяжу. Викладач сказав, що Сашенька – молодець, вона прикрашає цю аудиторію, не те що я… Це було сказано при всіх. Мене не це образило, мене це розізлило.

Ще можу навести приклад пар із психології, де викладачка відкрито говорила, що в дівчинки – мозок не такий: от Васінька, він інформатик, бог математики, все розуміє, от він молодчинка. А в Танічки навіть методички немає, ну вона ж дівчинка, що з неї взяти. Було 2-4 викладачки/викладачі за 4 роки, які таке говорили, але я навчалася на кафедрі соціології, де потужні гендерні студії, прокачані студентки та студенти, які не допускають щодо себе сексистських, мізогінних дій чи висловлювань.

Але коли я спілкувалась із подругами з інших спеціальностей, наприклад,  філософії чи культурології, то дізналася цікаві речі. Їм казали: “Дівчинка-культуролог – це як морська свинка: і не морська, і не свинка”. Або: “Я не бачу ні одного філософа в нашій аудиторії!”, бо там тільки дівчата».

IMG_2332Акція #ЯнеБоюсьДіяти, яку організували FemSolution в Києві

«Коли викладач відкрито каже, що дівчинка-культуролог ‒ це як морська свинка, то зрозуміло, що студенти це приймають, як хлопці, так і дівчата. Для хлопців це, по-перше, весело по-друге, це сказав “класний прєпод”, тобто той, якого поважають студенти. Але варто розуміти, що ми живемо в суспільстві, де вважається нормальним таке говорити, а якщо не наголошувати, що це погано й не пояснювати, чому це погано, то люди просто прийматимуть такі висловлювання. Ми намагаємося переконувати, що такого не можна приймати», – розповіла активістка Ліза.

Однак дівчата зауважують: окреслені проблеми – це проблеми української академічної сфери, а не конкретного університету, в інших ВНЗ ситуація така сама чи гірша. Завдяки сильним гендерним студіям, які є в  Могилянці, студентки та студенти можуть швидше розпізнати проблеми й не бояться говорити про них публічно.

IMG_2350Акція #ЯнеБоюсьДіяти, яку організували FemSolution в Києві

Шлях до активізму

Світлана, студентка соціології НауКМА

Усе почалося з маршу 8 березня (2016 року).  Завдяки цій події я стала учасницею FemSolution. Я дізналася про ідеї фемінізму, а ця акція була дуже публічною і привертала до себе багато уваги. Тоді для мене було важливо висловити свою позицію, що 8 Березня – це не свято квітів, цукерок і красивих жінок, це свято, яке має інший зміст і довгу історію. Ми хотіли показати справжню історію цього свята. Я думаю, що коли ти займаєшся однією темою, то так чи інакше зачіпаєш іншу. Усе взаємопов’язано, тому я плавно дізналася про різноманітні форми дискримінації, які побудовані на інших основах, але їхній принцип такий же.

Я бачу сексизм кожного дня, і через це складно жити. Думаю, що кожен із ним стикався, та якщо не знаєш, що це таке, то складніше зрозуміти, що означає чиясь конкретна поведінка, навіть коли вона й викликає дискомфорт.

вагінки

«Важливо говорити про те, що вагіна – це теж частина тіла, якої не варто соромитися».  Один з воркшопів, який організовували FemSolution, – це «валяння брошок-вагін». Дівчата хотіли обмінятися досвідом із рукоділля та просто поспілкуватися. «Але в цьому є певне смислове навантаження – зазначає активістка, –  це частина тіла, яку символічно прийнято закривати».

Яна, студентка соціології НаУКМА

Моя історія приходу до FemSolution почалася, мабуть, ще в старшій школі – тоді я почала думати про етичні продукти й відмовилася від м’яса. Поєднання всяких активностей переросло в бодіпозитив, а вже він привів мене до фемінізму. Ось вона, довга дорога від вегетеріанства до фемінізму.

Поступово кількість людей в організації збільшується. Це відбувається дуже повільно, але є рух уперед. Якщо ми говоримо про акції, це впливає на людей, які дивляться телевізор. Якщо говорити про студенток і студентів, то є чимало людей, які були зацікавлені в певних темах, але вони нічого такого не відвідували, а тут з’явилася можливість. Були люди з Могиляки, які прийшли на кілька заходів FemSolution, і їх затягнула ця тема.

IMG_2311Підготовка до вуличної акції

Зміна акцентів діяльності

«Раніше активістки та активісти практикували запрошення лекторок та лекторів ззовні, однак тепер намагатимуться дещо змінити цей формат і надавати слово перш за все студенткам, адже для них важливо, щоб говорили самі дівчата. Ще один пріоритет – це організація неформальних закритих зустрічей за чашкою чаю, під час яких дівчата могли б відкрито обговорювати теми, які їх цікавлять/бентежать, ділитися власним досвідом активізму чи просто пошукати поради для подолання життєвих труднощів. У відкритому форматі, де присутні чоловіки, дівчата не завжди готові цим ділитися, особливо якщо вони мають досвід фізичного, у тому числі ‒ сексуального насилля», – пояснюють учасниці.

Якщо ви стикнулися з дискримінацією, сексизмом чи сексуальним насильством в університеті, учасниці FemSolution готові допомогти вам.

Сторінка організації у Facebook

Катерина Мацюпа

Схожі записи

У Саудівській Аравії закликають бойкотувати Ралі Дакар, доки влада не звільнить феміністку, яка боролася за право жінок водити авто

Інститут Масової Інформації проводить онлайн-опитування щодо публічності жінок-експерток

Від виживання до самореалізації: як ведеться українкам за кордоном