Повага
  • Головна
  • Статтi
  • «Колискова» Тані Бакум: перформанс про кар’єру та материнство
Статтi

«Колискова» Тані Бакум: перформанс про кар’єру та материнство

У Києві відбувся перформанс Тані Бакум «Колискова». Мисткиня «заколисувала» молоко, поки воно не перетворилося на масло, після чого намастила маслом власновипечений хліб і пригостила гостей події, щоб розділити її сенси. Про це пише Дівоче медіа.

Таня Бакум Колискова

За словами Тані Бакум, її перформанс — про вибір жінок будувати карʼєру та їхню відмову від народження дітей. Дитиною тут виступає робота художниці.

«Незалежність та самовираження є пріоритетними у моєму житті. Тому я свідомо відмовляюсь від народження дітей та побудови класичної сімʼї та обираю вкласти свій час у творчість», — зазначила Таня.

Для приготування масла вона використовувала давній, відомий у всьому світі спосіб. Але додала туди особливі ритуали: під час перформансу співала українські колискові; для збивання молока використовувала традиційну трилітрову банку, «бо вдома завжди молоко стояло саме в таких».


Читайте також: Яна Брензей про гендерні стереотипи й право вибору


«Треба гріти молоко своїм лоном. Мама розказувала мені, що в її дитинстві перед збиванням молоко гріли на печі», — додає мисткиня.

«Мої методи близькі до ритуальних», — каже Таня. Перед початком перформансу «Колискова» художниця власноруч помила підлогу в галереї. Вистава тривала годину.

Хто така Таня Бакум?

Таня Бакум — випускниця Київської школи фотографії, вона визначає себе міждисциплінарною художницею та використовує у своїй мистецькій практиці фотографію, перформанс, текстиль, вишивку, друк тощо.

«Я досліджую концепцію трансгенераційної памʼяті та травм, упередження щодо сексуальності та смерті, коріння емоцій та ставлення суспільства до них», — розповідає про себе художниця.

Фото: Макс Мокрицький

Схожі записи

Як «Феміністична майстерня» за рік провела близько 80 заходів на тему гендерної рівності

«Місцеві вибори 2020»: НДІ відкриває другий набір на тренінги для кандидатів та кандидаток, які планують балотуватися

Привіт, тіло