Повага
Статтi

Яна Брензей про гендерні стереотипи й право вибору

Ведуча програми Вікна на СТБ та співавторка ютуб-каналу «Палає» Яна Брензей у інтервʼю для подкасту «Сила в тобі» розповіла про виклики, з якими стикаються жінки у професійному та особистому житті. Про це пишуть Вікна.

Як стереотипи про зовнішність впливають на роботу телеведучої? Як відбувається зміна наративів у медіа в бік рівноправʼя та видимості жінок? Які головні міфи та стереотипи заважають жінкам ухвалювати незалежні рішення?

Яна Брензей поділилася досвідом боротьби з упередженнями, що заважають жінкам реалізовувати свій потенціал, та дала поради, як долати ці бар’єри.

Стереотипи зі школи

Жінки часто стикаються з упередженнями й відчувають тиск у ролі лідерок. Яна чесно зізнається — інколи складно сприймати себе як рольову модель:

«Коли я виступаю на заходах для дівчат, вони підходять і кажуть, що я їхня рольова модель. І з одного боку, це тішить, а з іншого — я думаю: чи я дійсно можу бути цим дороговказом? Але я працюю над цим».

Невпевненість у своїх силах — це проблема, яка часто тягнеться ще з дитинства. Дівчат частіше критикують за прояви лідерських якостей, ніж хлопців. 

«Для дівчат частіше використовують слово «вискочка», а хлопцям кажуть: ти будеш директором, ти будеш президентом, — ділиться Яна, — і це показує, як стереотипи формуються ще у шкільному віці».

Коли мова не про кваліфікацію

Яна також ділиться обурливим прикладом гендерної дискримінації під час кар’єрних сходжень. Її не раз запитували на співбесідах про плани на шлюб і дітей, натякаючи, що ці аспекти її особистого життя можуть завадити кар’єрному зростанню. 

«Мене запитували: «Чи ви плануєте виходити заміж, чи будете народжувати дітей?» Це було абсурдно. Мого чоловіка, приміром, ніколи не питали про такі речі», — обурюється Яна.

Замість того, щоб роботодавець зосереджувався на навичках, жінкам просто доводиться обговорювати особисті рішення, які не мають жодного стосунку до їхньої професійної компетенції.

Гендерна дискримінація

Одним із найбільш обурливих моментів у кар’єрі Яни стала ситуація, коли їй відмовили у роботі лише через те, що вона жінка. 

«Я мала модерувати велику конференцію, але мені повідомили, що вони вирішили запросити чоловіка. І це дуже дивно. Якби організатори хоч трохи слідкували за моєю публічною діяльністю, вони б не мали мені говорити, що мене не обрали через стать», — ділиться ведуча.


Читайте також: Жіноча сила проти цькування: флешмоб про «до» та «після» від Емми Антонюк


Відсутність рівних умов для чоловіків і жінок у таких випадках не тільки обурює, але й підкреслює глибокі стереотипи, що досі існують у суспільстві.

Що важливіше — професійність чи зморшки?

Також телеведуча розповіла, що її критикували за вікові зміни. 

«Мені колеги-чоловіки якось сказали: «Ти маєш вколоти лоб, бо у ведучих не повинно бути зморшок». Це мій лоб, і він не впливає на якість моєї роботи! Мене шокувало, що чоловіки-колеги такого не чують. Їм зморшки не заважають бути професіоналами», — підкреслює ведуча.


Читайте також: Цькування через зовнішність: суд відмовив Лесі Гасиджак у задоволенні позову


Сила у виборі

Після всіх цих історій Яна наголошує на важливості права вибору, який має кожна жінка. Фемінізм для неї — це не лише боротьба за рівні права, а й можливість обирати свій шлях. 

«Фемінізм — це про вибір. Якщо ти хочеш бути лідеркою, ти маєш право на це. Але якщо ти вирішуєш залишитися вдома і займатися сім’єю — це також твій вибір, і суспільство має його поважати», — наголошує телеведуча. 

Час змінювати правила гри

Гендерні стереотипи досі тримають жінок у рамках, і Яна Брензей це добре розуміє. Вона закликає жінок не зупинятися на шляху до своїх мрій і вірити в себе. 

«Ніхто не прийде і не дасть тобі те, чого ти хочеш, якщо ти сама не почнеш діяти», — каже Яна.

Суспільство має переосмислити своє ставлення до жінок, починаючи з виховання дітей і закінчуючи професійною сферою. Адже гендерна рівність — це не просто права, це вибір, який повинні поважати всі.

Схожі записи

Ворожий та доброзичливий сексизм: що це та як його уникати?

Президентка Танзанії заявила, що «футболістки з пласкими грудьми» не мають надії на шлюб

Поверніть із полону захисниць Маріуполя — заява Асоціації родин захисників «Азовсталі»