Повага
  • Головна
  • Статтi
  • 52% жінок стикалися із сексизмом під час футбольних матчів
Статтi

52% жінок стикалися із сексизмом під час футбольних матчів

52% жінок і небінарних осіб стикалися із сексизмом або некоректними висловлюваннями під час футбольних матчів. Про це свідчить дослідження, яке провела благодійна організація Kick It Out.

Дослідження сексизм під час футбольних матчів

Шість із десяти жінок чули, як сексистську поведінку виправдовували жартом

Загалом 42% опитаних повідомили про прояви сексизму, як-от: сумніви щодо знання правил гри, свист, домагання або переслідування. Деякі респондентки також розповіли, що стикалися з небажаними дотиками, фізичним насильством і сексуальними домаганнями на матчах.

Шість із десяти жінок розповіли, що чули, як сексистську поведінку виправдовували жартом. Також майже половина опитаних (48%) стали свідками або постраждали від сексистських висловлювань як на стадіонах, так і в громадському транспорті або закладах харчування перед грою.


Читайте також: Крістіна Козорог: із модельного подіуму на футбольне поле


Також майже кожна четверта жінка сказала, що не почуває себе в безпеці під час ігор.

Як зазначають, серед найпоширеніших сексистських висловлювань були фрази про те, що жінкам «не місце» на матчі (як-от «повертайся на кухню») — 53%, непристойні пропозиції — 46%, й агресивні сексуальні висловлювання — 27%.

Незважаючи на це, переважна більшість опитаних — 85% — не повідомляли про такі інциденти, вважаючи, що їхні скарги не будуть сприйняті серйозно або нічого не змінять.

Футбол повинен зробити крок до того, щоб жінки почувалися в безпеці

Однак дослідження також виявило позитивні зміни: 40% респондентів заявили, що їхній досвід відвідування футбольних матчів покращився за останні роки, і наразі багато хто вважає матчі радісною подією.

Операційна директорка Kick It Out Голлі Варні наголосила на необхідності активних дій у боротьбі з сексизмом. Вона підкреслила, що зі зростанням кількості відповідних скарг футбольним клубам і керівним органам варто докладати більше зусиль для створення безпечного простору для вболівальниць.

«Футбол повинен зробити крок до того, щоб забезпечити серйозне ставлення до сексизму і щоб жінки почувалися в безпеці й впевнено повідомляли про дискримінацію», — зазначила Голлі Варн.

Kick It Out також оприлюднили ролик, де описуються деякі моделі поведінки, виявлені під час дослідження. У відео показуть, наскільки абсурдними були б ці ситуації, якби вони стосувалися чоловіків.

Схожі записи

Жіноча форма: як fashion-індустрія допомагає військовослужбовицям

Інколи судді не видають обмежувальний припис кривднику через позитивну характеристику з роботи – дослідження

«Віднови справедливість»: про що йдеться в новому посібнику з протидії сексизму?

Олена Кущенко