Повага
  • Головна
  • Статтi
  • #Ятобінебренд — у відповідь на сексистські слова Зеленського мережею шириться хештег
Статтi

#Ятобінебренд — у відповідь на сексистські слова Зеленського мережею шириться хештег

Президент України Володимир Зеленський під час відвідування кампусу стартапів Station F у Парижі заявив, що в Україні «дуже вродливі люди, особливо жінки…» і це серед іншого «залишається нашим брендом».

«Завжди було уявлення у всіх у світі, що Україна – це, перш за все, сільське господарство, шахти, металурги, а туристи завжди казали, що в Україні дуже красиво, дуже смачно і дуже вродливі люди, особливо жінки. Так, це все є, і воно залишається нашим брендом. Але є й інші цифри, які говорять про те, що IT-індустрія, IT-технології та компанії дуже швидко розвиваються в Україні», – сказав Зеленський.

Ця заява президента обурила соціальні мережі. Користувачі та користувачки пригадали сексистські заяви попередніх президентів:  «каштани і жінок, що роздягаються» від Януковича, «дорогеньку» від Порошенка.

Обурились словами Зеленського і політикині та держслужбовиці. “Хто там збирався йому (Володимиру Зеленському, ред.) радити про рівність? не забудьте про неприпустимість сексизму… Але це, на жаль, в голові, це в мисленні, а не в тезах…”, – написала віце-прем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

У відповідь урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко нагадала, куди можна звертатися із скаргами у випадку дискримінації за ознакою статі.

“Я розумію, що жінок на керівних посадах Адміністрації Президента нема, але хтось же ж має пояснити пану Президенту що таке сексизм і чому так говорити не слід…”,  – пише  Nataliya Mykolska.

Мережею почали ширитися хештеги #яНеТуристичнийБренд та #ятобінебренд

“Сьогодні, масово отримую багато зневажливих/образливих коментарів і повідомлень, мовляв: «А чого це мовчать недорогенькі» (дякую за досвід, саме зараз досліджую онлайн-булінг:) Так от, відкрию маленький секретик, дорогенькі мої, говорити, писати пости/транспоранти, виходити на майдани і протести ви так само можете, а не чекати на обурення инших. На відміну від бронежилетів слова не лімітовані”, – пише Ірина Земляна.

Відреагували на слова президента і в Міжфракційному об’єднанні «Рівні можливості». Там закликають всіх політиків і публічних діячів уникати подібних висловлювань, «адже маючи навіть добрі наміри зробити комплімент, можна тим самим проявити неповагу і нашкодити іміджу країни».

Нагадаємо, “Зеленський як шоумен і як президент – це різні ролі“, – заявляла гендерна радниця новообраного гаранта.

 

Фото: Reuters, Valentyn Ogirenko

Схожі записи

Інститут Масової Інформації проводить онлайн-опитування щодо публічності жінок-експерток

Коли українські політики почнуть перепрошувати за сексизм?

Парламентські слухання: Гендер без ЛГБТ

1 comment

Жінки в політиці. Українська перспектива – Experience 7 Червня 2021 at 3:02 pm

[…] Суспільству складно підтримувати ідею залучення жінок у велику політику, коли високопосадовці у ЗМІ висловлюють патріархальні погляди. Як, приклад, чинний президент Володимир Зеленський, назвав жінок “нашим брендом” під час виступу на найбільшому в світі кампусі стартапів «Station F» у Франції. У відповідь на це соціальні мережі обурилися, та почали писати пости з хештегом #Ятобінебренд. […]

Коментарі закриті.