Повага
Спецпроект

Віта Атаманчук: «В Україні відсутні гендерні правила гри»

Героїня нашого інтерв’ю нещодавно стала заступницею голови Кіровоградської обласної державної адміністрації. Віта Атаманчук уже багато років активно займається політикою і є однією із найвпливовіших жінок Кіровоградщини.

atamanchuk

– Пані Віто, чи доводилося вам стикатися з сексизмом і стереотипами, пов’язаними зі статевою приналежністю?

– До політичних процесів в Україні я долучилася близько двадцяти років тому ще студенткою. Однак культура українського суспільства стосовно жінки в політиці досить низька. Жінкам дійсно треба мати характер для того, щоб ствердитися в чоловічих політичних колах. На жаль, нерідко від самих жінок можна почути, що політика – чоловіча справа. Жінкам варто активніше включатися в політичне життя країни. Особисто я неодноразово була свідком того, як відомі політики зневажливо висловлювалися щодо гендерної рівності, особливо під час формування виборчих списків до Верховної Ради України та рад інших рівнів. Що ж до сексизму, то частіше його вияв був у недоречних компліментах. Але це знову ж таки внутрішня культура та стереотипні звички, які сприймаються за норму в нашому суспільстві.

Як ви реагуєте на подібні випади з боку колег та конкурентів?

– Якщо такі випадки трапляються, намагаюся в коректній формі пояснити недоречність тих чи інших дій.

Чи заважає те, що ви жінка, в політичному просуванні?

– У політиці чи ділових стосунках не варто зациклюватися на статі. Насправді важливим є результат твоєї діяльності. У колі моїх знайомих, друзів у політиці кількісно переважають чоловіки. Все залежить від середовища, у якому ти перебуваєш, якщо поряд культурні, освічені колеги, то присутня здорова конкуренція. Але в політиці достатньо й невігласів. В Україні відсутні гендерні правила гри, тому нам є до чого прагнути в цих питаннях, оскільки гендерна рівність є однією з ознак правової держави.

Біографічна довідка

Заступник голови Кіровоградської ОДА (з квітня 2014 р.), секретар судових засідань (1996–2000 рр.), практичний психолог, має досвід викладацької діяльності, менеджер проекту «Асоціація жінок-підприємниць» (2003– 2004рр.), директор підприємства з працевлаштування інвалідів (2005 р.), голова управи Кіровоградської обласної організації Української Народної Партії (2006–2007 рр.), помічник-консультант народного депутата України (2013–2014 рр.). Магістр державного управління, аспірант НАДУ при Президентові України, активний громадський діяч.

Схожі записи

Олена Кондратюк: «Я вірю у високу миротворчу місію жінок-політиків»

Ірина Фаріон: «Тему сексизму вважаю надуманою і навіть хворобливою»

Ірина Верещук: Те, що може дозволити собі в політиці чоловік, відразу буде кінцем кар’єри для жінки