Повага
Image default
Статтi

Усі парламентські партії дали згоду на участь в МФО «Рівні можливості»

Усі парламентські партії дали згоду на участь у МФО “Рівні можливості”, однак депутати мають визначитися зі співголовами міжфракційного об’єднання, вони підписати спільну заяву. Це має відбутися після формального утворення фракцій. Такими є результати робочої зустріч, на якій погодили створення міжфракційного об’єднання “Рівні можливості” в новому парламенті.

Про це повідомила Лариса Кобелянська, голова гендерної експертної громадської ради при МФО “Рівні можливості”.

“Зараз є політична воля. Тепер очікуємо, коли після формального утворення фракції, депутати й депутатки зможуть офіційно його зареєструвати. Громадськість очікує й готова до співпраці”, – підкреслила вона.

Крім того, гендерна експертна рада напередодні нового політичного сезону поширила заяву – гендерний порядок денний для політичних партій і депутатів Верховної Ради. У документі громадськість вимагає від новообраних депутатів не зволікати з прийняттям законів на забезпечення рівності жінок і чоловіків. Зокрема, ратифікації Стамбульської конвенції, активного залучення жінок до миротворчих процесів, зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків, прийняття в Україні Шведської моделі для боротьби з проституцією та сексуальною експлуатацією  тощо.

Нагадаємо, за результатами позачергових парламентських виборів до Верховної Ради України обрано 87 народних депутаток або трохи більше, ніж 20% від загального складу. Це своєрідний рекорд, найвищий рівень представництва жінок у парламенті з часів незалежності України.

Нагадаємо, МФО “Рівні можливості” – одне з найстаріших та найчисленніших міжфракційних депутатських об’єднань в українському парламенті, створене 6 грудня 2011 року.

Як зазначено на офіційній сторінці об’єднання, своєю місією вони визначають покращення становища жінок у суспільстві, об’єднання зусиль законодавчої та виконавчої влади і громадянського сектору щодо просування прав жінок, сприяння процесу адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

У минулому скликанні парламенту співголовами об’єднання були Альона Бабак (Самопоміч), Світлана Войцеховська (Народний фронт), Марія Іонова (Блок Петра Порошенка), Олена Кондратюк (Батьківщина).

До слова, депутатку Олену Кондратюк на першому засіданні нової Верховної Ради обрали на посаду заступниці голови Верховної Ради України.

Одним із найгучніших заходів міжфракційного об’єднання було проведення Українського жіночого конгресу у 2017 та 2018 роках.

Єлизавета Кузьменко

Фото: Reuters

Схожі записи

«День із життя чайлдфрі»: як Челсі Гендлер дала відсіч «плаксіям»

Як гендерна дискримінація впливає на ВВП країни

Нова методологія дає можливість Нацраді моніторити телеканали щодо сексизму в ефірі