Повага
Image default
Статтi

«У тебе висохлі мозги»: в Україні вперше за сексизм звільнили чиновника

На Житомирщині через сексистські висловлювання звільнили секретаря Коростишівської міської ради Юрія Сарапійчука.

Про це пише місцеве видання «Перший житомирський інформаційний портал».

Ось так Юрій Сарапійчук спілкувався з депутаткою Юлією Юзефович:

«Дебілка, ідіотка, не людина… Пішла вон, у тебе висохлі мозгі… Ти скандалістка, інтригантка… Але я вас поважаю як жінку».

У коментарі #вибориБЕЗсексизму Юлія Юзефович розповіла, що Сарапійчук дозволяв собі таке ставлення до багатьох колег та колежанок, але всі мовчали, бо він керівник і представник більшості у раді.

«Зі мною особисто випадків було кілька, про всі я повідомила голові. Казала, що не терпітиму такої поведінки, але останній випадок, при свідках, коли чула половина міської ради як він на мене кричав, став крапкою. І я підняла питання на загал. Адже людина не знає межі, на посаді, такі речі не припустимі», — каже депутатка.

Вона розповідає, що Юрій Сарапійчук відмовився врахувати її правки. А коли Юлія Юзефович подала всі свої зауваження до протоколу через загальний відділ міськради, то Сарапійчук подзвонив їй, почав принижувати. Згодом, у своєму кабінеті, він продовжив ображати жінку при свідках.

Після цього Юзефович звернулася до голови міськради та почала збір підписів за відкликання з посади секретаря міськради.

Як звільнили?

Депутати спочатку розглянули ситуацію на комісії з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики, регламенту, місцевого самоврядування та запобігання корупції. Потім відповідне рішення прийняли на сесії шляхом таємного голосування.

«За пропозицією депутатів Коростишівської міської ради (не менш як половини загального складу), враховуючи звернення депутатки Юлії Юзефович щодо порушення загальних правил етичної поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та невиконання посадових обов’язків секретарем ради Юрієм Сарапійчуком, враховуючи результати таємного голосування, міська рада вирішила припинити достроково повноваження секретаря Коростишівської міської ради Сарапійчука Юрія Леонідовича», – йдеться у рішенні ради від 19 квітня 2021 року.

Більшість жінок проєкт рішення не підтримали, каже Юлія Юзефович.

«Жінки з іншої більшості не голосували. Їм добре відомі факти, що відбувалися навколо, але на жаль їх вибір саме такий. Деякі покинули залу, щоб не брати участь у голосуванні. Деякі просто спостерігали. Мене підтримали тільки дві депутатки. 3 26 депутатів та депутаток за зняття проголосували 15 — з них 3 жінки, в тому числі і я», — розповіла вона

Чому такі рішення важливі?

Народна депутатка Інна Совсун сподівається, що подібне реагування може стати прикладом навіть для центральної влади.

«Безпрецедентний випадок. За сексизм та образи депутатки звільнили секретаря Коростишівської міськради. На жаль, зазвичай, коли чиновники та депутати публічно принижують жінок, мер і міськрада реагують мляво.

Навіть депутата Верховної Ради притягти до відповідальності за сексизм та зневагу до людської гідності вкрай складно. Але я дуже рада, що Юлія Юзефович відстояла себе. Сподіваюся, це стане прикладом, і надалі за сексизм народні обранці платитимуть посадами та репутацією. Пишаюся, що в команді «Голосу» є такі круті жінки!», — каже Совсун.

Також вона додає, що Юрій Сарапійчук у минулому прокурор, а Юлія Юзефович бореться із незаконним видобуванням піску в регіоні.

Схожі записи

Напередодні місцевих виборів присутність експерток в медіа зросла на 3% – дослідження

Жінки у новому парламенті. Скільки депутаток буде у Верховній Раді та хто вони

«Дівчинка — аура, хлопчик — дія»: Марина Ланге і псевдопсихологія

1 comment

Вісник сексизму vol. 54: Нова гендерна реальність - The Devochki 11 Липня 2021 at 1:59 pm

[…] у бік колеги – депутатки Юлії Юзефович – звільнили секретаря Коростишівської міської ради Юрія […]

Коментарі закриті.