Повага
Image default
Статтi

Правозахисні жіночі організації вимагають поліцію посилити реагування на домашнє насильство під час карантину

Громадський Альянс “Політична дія жінок” разом з громадськими правозахисними та феміністичними організаціями звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з вимогою посилити реагування поліції на випадки домашнього насильства протягом карантину, запровадженого через поширення COVID19.

Відповідну заяву Громадський Альянс “Політична дія жінок” опублікували на своїй сторінці у Facebook.

“Незважаючи на заспокійливі повідомлення Національної поліції, яка нібито не спостерігає сплеску скарг на домашнє насильство, у ГО «Ла Страда-Україна» відзначають зростання кількості звернень з цього приводу майже вдвічі — за тиждень карантину там прийняли понад 300 звернень щодо випадків, які стосувалися виключно домашнього насильства, а це на 130 більше, ніж тижнем раніше, перед його початком”, — йдеться у заяві.

Також, за інформацією Альянсу, жінки, які звертаються за допомогою до громадських організацій, повідомляють, що поліцейські, які приїжджають на виклики, часто схиляють жінок не писати заяви про насильство, відмовляються виносити термінові заборонні приписи, пояснюючи це карантином, а також вимикають нагрудні відеореєстратори під час спілкування.

Через це представники Альянсу припускають, що Нацполіція умисне викривлює чи замовчує інформацію щодо статистики із випадками домашнього насильства.

У зв’язку з цим представники правозахисних організацій вимагають:

• Не допускати необгрунтованої відмови у винесенні термінового заборонного припису (ТЗП), зокрема, неможливістю винесення ТЗП із забороною перебування кривдника у спільному житлі за умов карантину.

• Притягати кривдника до відповідальності в усіх випадках домашнього насильства, зокрема, складання протоколів про вчинення правопорушення за ст.173-2 КУпАП.

• Обов’язково фіксувати дії працівників поліції при реагуванні на виклики, пов’язані з домашнім насильством, нагрудними відеореєстраторами;

• Надавати інформацію про всі випадки насильства соціальним службам відповідно до закону, особливо про випадки вчинення домашнього насильства щодо дітей та у присутності дітей.

Крім того, правозахисники вимагаємо від МВС запровадити можливість у період надзвичайної ситуації подавати заяви про випадки домашнього насильства в електронній формі.

Зазначимо, за даними ООН, в Україні щороку понад 1,1 млн українок зазнають фізичного, сексуального насильства та психологічного тиску в сім’ї.

Нагадаємо, раніше Повага поговорила про сплеск домашнього насильства під час карантину із Урядовою уповноваженою з гендерної політики Катериною Левченко, заступницею міністра внутрішніх справ Катериною Павліченко та  директоркою Департаменту Національних “гарячих” ліній ГО “Ла Страда-Україна” Альоною Кривуляк.

Схожі записи

У пастці будинку: що потрібно знати про сплеск домашнього насильства під час карантину?  

Уривок із книжки «Жінки та влада: маніфест» Мері Берд

«Не «прикрашаємо», а працюємо!»: нардепки просять прибрати їхні імена з рейтингу «найсексуальніших»