Повага
Image default
Статтi

У парламенті ініціюватимуть запровадження суспільно корисних робіт як покарання за домашнє насильство

Народна депутатка від фракції “Слуга народу” Марина Бардіна повідомила про спільну з Офісом урядової гендерної уповноваженої роботу над законопроєктом, що стосується зміни підходу до покарань за випадки домашнього насильства.

Про це народна депутатка Марина Бардіна повідомила під час дискусії “Як Держава має підтримати та захистити жертв домашнього насильства?”, організованої за підтримки Кампанії проти сексизму у медіа та політиці Повага та Центру громадянських свобод.

Зокрема, за словами Бардіної, ініціатива передбачає запровадження суспільно корисних робіт, як покарання за домашнє насильство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пандемія коронавірусу може призвести до мільйонів небажаних вагітностей та випадків домашнього насильства — ООН

“Ми з офісом Катерини Левченко (урядової гендерної уповноваженої – ред.) попрацювали над ініціативою  запровадження суспільно корисних робіт які могли б також оплачуватися. Тому що, якщо сьогодні кривдник заплатить штраф, то це, по-перше, не настільки відповідальне чи важке покарання, а по-друге, ці гроші часто забираються з сімейного бюджету і страждає від цього не тільки кривдник, а і вся родина. Саме тому у нас народилася така ідея запровадження суспільно корисних робіт. З одного боку – ніби і відповідальність кривдника, а  з іншого –  є можливість отримати кошти за цю роботу і направити їх, наприклад, на підтримку людини, яка постраждала”, – розповіла Бардіна.

Бардіна також відзначила, що внести цей законопроєкт до парламенту планують “найближчими тижнями”.

Важливість такої ініціативи нардепів і нардепок відзначила також і заступниця начальника відділу превентивних заходів та протидії домашньому насильству Яніна Приємська. Зокрема, за словами правоохорониці, штрафи є недостатньо ефективними, оскільки, до прикладу, за минулий рік було виписано штрафів кривдникам на 12 мільйонів гривень а сплачено лише 2 мільйони.

Переглянути дискусію на тему “Як Держава має підтримати та захистити жертв домашнього насильства?” можна за посиланням.

Нагадаємо, раніше Повага писала, що Громадський Альянс “Політична дія жінок” разом з громадськими правозахисними та феміністичними організаціями звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з вимогою посилити реагування поліції на випадки домашнього насильства протягом карантину, запровадженого через поширення COVID19.

За інформацією Альянсу, жінки, які звертаються за допомогою до громадських організацій, повідомляють, що поліцейські, які приїжджають на виклики, часто схиляють жінок не писати заяви про насильство, відмовляються виносити термінові заборонні приписи, пояснюючи це карантином, а також вимикають нагрудні відеореєстратори під час спілкування.

Через це представники Альянсу припускають, що Нацполіція умисне викривлює чи замовчує інформацію щодо статистики із випадками домашнього насильства.

9 квітня запрацював чат-бот для протидії домашньому насильству під час карантину

Схожі записи

Чи можливо продати рекламу без сексизму?

Чи готові українці голосувати за жінок і чому їх так мало в політиці?

Особливий акцент на очі та груди: видання «Коментарі» заявило про пошук кореспондентки модельної зовнішності