Повага
Image default
Статтi

Пам’яті Рут Гінзбург: 10 фактів про ікону американського фемінізму

Суддя Верховного суду США, захисниця прав жінок Рут Бейдер Гінзбург померла 18 вересня в своєму домі у Вашингтоні, повідомляє Associated Press. Їй було 87 років. Вона померла від ускладнень після раку підшлункової залози, повідомили у Верховному суді. Гінзбург лікувалася від різних онкологічних захворювань з 1999 року. Після повідомлення про смерть Рут Гінзбург біля будівлі Верховного суду зібралися сотні людей, які прийшли вшанувати пам’ять про неї. Вони скандували «RBG» – ініціали судді.
Повага зібрала 10 фактів про легендарну суддю.
  • Сексизм і початок боротьби із ним 

Рут Гінзбург неодноразово стикалася із сексизмом сама. До прикладу, восени 1956 року вступила до Гарвардської юридичної школи однією з дев’яти жінок з близько 500 осіб. Декан закладу Ервін Грісволд поставив студенткам, у тому числі Гінзбург, принизливе сексистське питання: «Як ви виправдовуєте те, що ви зайняли місце кваліфікованого чоловіка?»

Саме тому Рут Гінзбург присвятила значну частину своєї юридичної кар’єри правозахисту, відстоюванню гендерної рівності та прав жінок, виграла кілька прецедентних справ з тем сексизму у Верховному суді США.

  • Рут Гінзбург у багатьох своїх активностях була першою або однією із небагатьох жінок 

Гінзбург стала першою жінкою у складі колегії двох юридичних журналів: «Harvard Law Review» і «Columbia Law Review». На посаді професорки юридичної школи Рутгерс і Колумбії викладала громадянське діловодство, будучи однією з небагатьох жінок у галузі.

У 1970 році Гінзбург співзаснувала юридичний журнал «Women’s Rights Law Reporter», перший сфокусований на правах жінок журнал у США. З 1972 по 1980 роки вона викладала в Колумбійському університеті, де стала першою жінкою на постійному контракті, і написала в співавторстві патронажний журнал по справах з дискримінації за статтю.

  • Повільно, але впевнено йшла до мети

Замість того щоб просити суд припинити всю гендерну дискримінацію відразу, Гінзбург вибрала інший підхід — вона ставила метою конкретні дискримінаційні статути і спиралася на кожну наступну перемогу. Вона ретельно вибирала позивачок і позивачів, час від часу вибираючи чоловіків для демонстрації того, що сексизм шкодить як жінкам, так і чоловікам

  • Заснувала проєкт з прав жінок в Американському союзі захисту громадянських свобод

У 1972 році Гінзбург стала співзасновницею Проєкту з прав жінок в Американському союзі захисту громадянських свобод (ACLU), а в 1973 році вона стала генеральною радницею ACLU[19]. До 1974 році Проєкт з прав жінок і пов’язані з ним проєкти ACLU взяли участь у розборі понад 300 справ щодо дискримінації за статтю. Будучи директоркою Проєкту з прав жінок, вона між 1973 і 1976 роками брала участь у шести судових процесах, поданих до Верховного суду і виграла п’ять із них.

  • Працювала над термінологією

Стратегія Гінзбург також впливала і на вибір лексики. Ідеться про Феміністичну мовну реформу. Вона виступала за використання слова «gender» (з англ. — «гендер») замість «sex» (з англ. — «стать, секс») після припущення свого секретаря, що слово «sex» відволікатиме суддів. Рут Гінзбург набула репутації кваліфікованої правозахисниці, і її багаторічна цілеспрямована робота призвела до припинення чи обмеження дискримінації за статтю в багатьох галузях права.

  • Боролася за рівність прав на отримання громадянства 

Гінзбург написала бриф до справи «Рід проти Ріда», при вирішенні якого Верховний суд поширив дію положення про рівний захист Чотирнадцятої поправки до Конституції США на жінок. Чотирнадцята поправка була прийнята після Громадянської війни в США у 1868 році. Вона запровадила надання громадянства будь-якій особі, що народилася на території США, і заборону на позбавлення прав інакше, як за вироком суду.

  • Боролася за права жінок військовослужбовиць

Вона допомогла виграти справу «Фронтьеро проти Річардсона», яка оскаржувала статут, що утруднює військовослужбовицям отримання збільшеної допомоги для своїх чоловіків у порівнянні з військовослужбовцями, що просять аналогічної допомоги для дружин. Гінзбург стверджувала, що статут розглядає жінок як неповноцінних, і Верховний суд, проголосувавши 8 проти 1, виніс рішення на її користь.

  • Робота в Апеляційному суді 

14 квітня 1980 року президент Джиммі Картер висунув кандидатуру Гінзбург на посаду судді Апеляційного суду США по округу Колумбія, яка стала вакантною після смерті Гарольда Левенталя. Вона була затверджена Сенатом Сполучених Штатів 18 червня 1980 року і отримала призначення в того ж дня. Службу Гінзбург в Апеляційному суді США припинено 9 серпня 1993 року в зв’язку з призначенням суддею Верховного суду США.

  • Була найстаршою суддею Верховного суду США

Рут Гінзбург була найстаршою суддею Верховного суду США. Суддя Гінзбург була призначена президентом США Біллом Клінтоном в 1993 році, ставши другою в історії жінкою-суддею у Верховному суді.

  • Пам’ятник Рут Гінзбург

У районі міста Нью-Йорка, Брукліні, встановлять пам’ятник судді Верховного суду Рут Бейдер Гінзбург, оголосив губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо.

Губернатор заявив, що скульптура буде служити фізичним нагадуванням про «великий внесок Гінзбург в ту Америку, яку ми знаємо сьогодні, і натхненням для тих, хто буде продовжувати величезну роботу, яку вона виконала».

Інформація про Рут Гінзбург зібрана на основі фактів з відкритих джерел. 

Схожі записи

Жоден комікс про принцес не змінить сексуальну орієнтацію — сексологиня

5 жінок, у яких поцупили «свої» відкриття відомі вчені

Валерія Меренкова

10+ спільнот для жінок в Інтернеті