Повага
  • Головна
  • Спецпроект
  • Марія Матіос: «Бути жінкою-політиком не легше і не важче, ніж бути жінкою-письменником»
Спецпроект

Марія Матіос: «Бути жінкою-політиком не легше і не важче, ніж бути жінкою-письменником»

Про сексизм, дискримінацію за статевою ознакою спілкуємось з однією з кращих письменниць сучасної України, а з 2012 року й народною депутаткою, Марією Матіос. Її книги перекладають десятками мов, видають в різних куточках світу,  за її творами ставлять вистави. Наразі, окрім письменництва та депутатської діяльності, Марія Матіос займається пошуком зниклих та поранених вояків в зоні АТО, допомагає їм.

matios1

– Як Ви вважаєте, чи комфортно жінці працювати в політичній сфері?Наскільки легко бути жінкою-політиком?

– Для мене цей комфорт не залежить від статі.Бути жінкою-політиком не легше і не важче, ніж бути жінкою-письменником. І не легше і не важче, ніж бути просто жінкою.

– Чи зіштовхувались Ви на своєму професійному шляху з упередженим ставленням, сексизмом, дискримінацією за статтю?

– Випадки упередженого ставлення до мене завжди були пов’язані із моєю непоступливою позицією та здатністю мати та вміти відстоювати власну думку і жодним чином не зі статтю. Принаймні я так думаю. Але всі ті, хто брав тимчасовий реванш наді мною, в кінцевому рахунку зазнавали поразки. Навіть, якщо це тривало роками.

 – Які поради можете дати жінкам, котрі тільки ввійшли в світ політики?

– За будь-яких обставин і незалежно від кількості чоловіків довкіл себе жінкам-аматорам від політики можу порадити одне: залишатися собою.

Біографічні довідка

Випускниця філологічного факультету Чернівецького університету (1982). Була серед тих, хто домігся присвоєння Чернівецькому університету імені Юрія Федьковича.

В 1992 році дебютувала у журналі «Київ», опублікувавши новелу «Юр’яна і Довгопол».

Протягом близько 10 років займалась журналістикою. Вісім з них була редактором газети на машинобудівному заводі імені Дзержинського в Чернівцях. Керувала Чернівецькою обласною організацією Національної спілки письменників України, займалась видавничою справою, була одним із засновників науково-літературного «Буковинського журналу».

З 2005 по 2010 роки працювала заступником голови Комітету з Національної премії України ім. Тараса Шевченка (перед цим також працювала в цьому Комітеті з 2003 р.).

На виборах до Верховної Ради України в 2012 році була № 2 у виборчому списку Політичної партії «УДАР Віталія Кличка». Обрана народним депутатом. Державний службовець 2-ї категорії III рангу.

Лауреат багатьох премій,  в тому числі  Національної премії України імені Тараса Шевченка за роман «Солодка Даруся» (2005).

Схожі записи

Світлана Заліщук: «В Україні є звичка, що політика – це чоловіча справа»

Ірина Шалаковська: «Жінкам в багатьох випадках легше зробити політичну кар’єру, аніж чоловікам»

Лариса Василишин: «Я пропагую рівність статей в усіх сферах суспільного життя»