Повага
  • Головна
  • Статтi
  • Мами у 4,5 раза частіше відповідають за невиконання батьківських обов’язків — дослідження
Статтi

Мами у 4,5 раза частіше відповідають за невиконання батьківських обов’язків — дослідження

У 2019 році 78,8% адмінпротоколів про невиконання батьківських обов’язків складали на жінок, мам і лише 17% на татів.

Про це йдеться в аналітичному звіті Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем» та Фундації DEJURE.

«Ми обрали вибірку за жовтень 2019 року по місті Києву, Київській області, а також Львівській, Харківській, Миколаївській та Черкаській областях. Ми проаналізували 628 постанов, які стосувались притягнення до адміністративної відповідальності за невиконання батьківських обов’язків», — каже голова Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем» Христина Кіт.

Найчастіше батьків притягали до відповідальності за те, що дітям не було створено належних умов життя. А також через залишення дитини без нагляду та вчинення дитиною правопорушення. Але у значній частині справ не має можливості ідентифікувати причину притягнення не було, бо суд не розшифровував. Багато справ стосувалось випадків, коли батьки звертались за допомогою до поліції, бо дитина загубилась, а поліція складала протоколи про ухилення від виконання батьківських обов’язків.

Із загальної кількості адміністративних матеріалів, які надходили
до суду, у 78,8% випадків протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності складали на мам, у 17% випадках на батька, у 2,7% випадках на діда/бабу або інших опікунів. У 1,4% випадків з текстів рішень суду не було змоги встановити особу правопорушника.

А згідно з даними Державної судової адміністрації України у 2019 році серед 19 749 осіб, яких притягнули до адміністративної відповідальності, 80,36% — це жінки.

Інфографіка зі звіту про притягування мам і тат до відповідальності за неналежне виховання

«Мені видається, що це через стереотип про те, що саме мама несе відповідальність за невиконання обов’язків», — вважає Христина Кіт.

Адвокати/-ки, які брали участь в письмовому опитуванні, зазначили, що в їхній практиці суди найчастіше притягують матерів (46,6% випадків) до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків, обох батьків у 35,1%, а лише батька — у 17,2% випадків.

Звіт ґрунтується на базі даних рішень судів першої, апеляційної та касаційних інстанцій, отриманих із Єдиного реєстру судових рішень, та результатах опитування адвокатів та адвокаток.

Схожі записи

Сексистський скандал у виші: викладача відсторонили, а студенток картають, що не змовчали

FightForRight, або Чому незрячі дівчата стрибнули з парашутом?

Майя Москвич – єдина дівчина, яка представлятиме Україну на «Іграх нескорених»