Повага
Спецпроект

Лариса Онул: «Мене сприймають як рівну, але я довго йшла до цього»

Голова Кіровоградської міської організації політичної партії «Удар» Лариса Онул впевнена – українській політиці не вистачає жіночності.  Пані Лариса розповіла «Повазі», якою має бути сучасна жінка та які виклики перед нею ставить суспільство.

onul1

– Пані Ларисо, розкажіть, чи доводилося вам в процесі політичної кар’єри стикатися з сексизмом і стереотипами, пов’язаними зі статевою приналежністю?

– Скоріше, ні. Ми живемо в епоху, коли жінці доводиться бути сильною. Основним завданням наших предків-жінок було народження та виховання дітей. Втім, із тих часів багато що змінилося. На плечах сучасної жінки лежить важка ноша: вона має бути бездоганною мамою, від неї залежить тепло й затишок в оселі, вона має надихати та підтримувати свого чоловіка. І, разом з тим, сучасна українська жінка має робити свій внесок у родинний бюджет. А якщо до того вона ще й керівник, то має надихати і вести за собою весь очолюваний колектив.

Слід зауважити, що якщо жінка займається політикою, вона, крім родини, несе відповідальність за благополуччя своєї країни та народу. Але при цьому не слід забувати про ще одне, не менш важливе завдання – завжди залишатися справжньою жінкою в усіх сенсах.

Так сталося, що більшість моїх колег-політиків – чоловіки. І ніхто не докоряв мені лише через те, що я жінка. Мене сприймають як рівну, але я довго йшла до цього. На початку політичної кар’єри в мені вбачали, скоріше, слабку жінку. І тільки з часом визнали в мені жінку-бізнесмена та жінку-політика. З власного досвіду можу зазначити, що на відміну від чоловіків, жінка повинна постійно доводити свою професійність та право на власну думку.

Як ви реагували на подібні випади з боку колег/конкурентів? І як із цим боролися?

– Я люблю оперувати фактами. Коли чую несправедливу чи принизливу репліку на адресу жінок, просто наводжу конкретні приклади неймовірної жіночої сили, енергії та витримки. Згадайте Надію Савченко, офіцера української армії, захоплену в полон терористами. Триматися під час допиту так мужньо мало кому з чоловіків вдавалося. Разом із тим, дуже не люблю, коли феміністки принижують чоловіків. Не варто забувати, що саме чоловік є опорою і підтримкою для жінки.

Сила людства – в єдності. Існує давня легенда про те, що Бог створив чоловіка та жінку як дві рівні половини, що, доки розділені, не можуть бути сильними. Тому їхнє головне завдання – знайти один одного. Сподіваюся, нам із чоловіком це вдалося. Без його підтримки мені було б важко.

– Чи заважає те, що ви жінка, в політичному просуванні? Як?

– Не заважає. Знижку на те, що я жінка, мені не робив жоден із колег-політиків. Якщо вважати країну великим домом, то шанси навести порядок і досягнути процвітання у представниць жіночої статі такі ж самі, як і в чоловіків. Жінка, де б вона не жила чи працювала, завжди є господинею. Проблема в тому, що навпаки, багато чоловіків вважають, що велика політика – не жіноча справа. Як на мене, то саме сильних жінок чоловіки завжди остерігаються, бо ми бачимо суть проблеми, яку потрібно вирішити в першу чергу, бо ми стабільніші, толерантніші, моральніші та більше звертаємо увагу на дрібниці. Важливо – працювати в команді, адже тільки так ми зможемо досягти гармонії та стабільності.

Вважаю, сучасній політиці дуже не вистачає жіночності. Гадаю, саме вона могла б пом’якшити чоловічу жорсткість та прагматичність.

 

Біографічна довідка

З 2002 р. – генеральний директор Корпорації «ХХІ-століття»;

2002 р. – обрана депутатом Кіровської районної ради в м. Кіровоград;

2006 р. – повторно обрана депутатом Кіровської районної ради в м. Кіровоград;

З 2010 р. – депутат Кіровоградської міської ради;

2014 р. – голова Кіровоградської міської організації ПП «Удар».

Особисті досягнення:

почесна грамота Виконкому Кіровської районної в м. Кіровограді ради – за сумлінне виконання депутатських обов’язків, активну громадську діяльність; почесна грамота Кіровоградської міської ради та виконавчого комітету – за самовіддану працю, високий професіоналізм; диплом за досягнення в розвитку парків України; подяка управління у справах сім’ї та молоді Кіровоградської обласної державної адміністрації – за вагомий внесок у реалізацію державної молодіжної політики.

Схожі записи

Татьяна Монтян: наши женщины менее амбициозны, их больше интересует статус мужчины

Ірина Фаріон: «Тему сексизму вважаю надуманою і навіть хворобливою»

Вікторія Сюмар: «Побороти сексизм у політиці можна»