Повага
  • Головна
  • Спецпроект
  • Ірина Шалаковська: «Жінкам в багатьох випадках легше зробити політичну кар’єру, аніж чоловікам»
Спецпроект

Ірина Шалаковська: «Жінкам в багатьох випадках легше зробити політичну кар’єру, аніж чоловікам»

Ірина Шалаковська – депутатка Львівської міської ради, а також керівниця районного осередку ВО «Свобода» у Львові. Проблему гендерної дискримінації та сексизму загалом вважає надуманою, а джерелом точкового виникнення таких проблем – не певну стать, а конкретних чоловіків.

 shalakovska11

Пані Ірино, чи зустрічали ви у своїй роботі упереджене ставлення, сексизм та дискримінацію за статтю?

– Особисто я не відчуваю жодної упередженості чи «особливого» ставлення до мене як до протилежної статті від своїх колег-чоловіків. Інколи навіть навпаки – вдається досягти більшого, застосовуючи деякі «жіночі» хитрощі, в позитивному значенні цього слова. Не знаю щодо загальної ситуації в Україні, але мені видається, що в Галичині ця проблема надумана, бо ніколи не доводилось стикатись з таким явищем у своїй політичній кар’єрі загалом і зокрема за час роботи у Львівській міській раді.

– Як ви думаєте, чи складно жінкам зробити кар’єру у політиці?

– Маючи ідеї, мету, бажання вислуховувати, допомагати, вміючи відстоювати свою ідеологію, жінкам в багатьох випадках навіть легше зробити політичну кар’єру, аніж чоловікам. Хоча загалом я проти всіляких порівнянь за статтю, але, наприклад, у соціальній царині жінка швидше зреагує і знайде вихід зі складних ситуацій, в які потрапляють люди. Думаю це частково і тому, що жінка у повсякденному житті виконує чимало соціальних ролей – вона і матір, і дружина, і донька… Ці «ролі», кожна по-своєму, надають життєвого досвіду і мудрості, щоб можна було наполегливо та настирно приймати складні рішення, а інколи й вирішувати «делікатні» завдання.

Якщо жінка все ж зіткнулася з проблемою гендерної дискримінації, на вашу думку, як слід поводитися у такій ситуації?

– Не потрібно намагатися когось перевиховати. Найефективніше виховання – це особистий приклад та гідні вчинки. Як мати двох синів, я можу це з впевненістю сказати. Чоловікам постійно треба нагадувати, що вони особливі, розумні, відважні і найкращі – тоді буде і порозуміння, і максимально ефективна робота. Але якщо доводиться мати справу з хамами чи обмеженими чоловіками, то їх потрібно «помножити на нуль» і не спілкуватись. Не варто витрачати свій час та енергію на таких людей.

Наталя Кузьо

Біографічна довідка:

Шалаковська Ірина Михайлівна – депутатка Львівської міської ради, входить у постійну депутатську комісію комунального майна та власності.

Навчалася на юридичному факультеті Львівського університету. Працювала позаштатним інструктором в одному з райвиконкомів Львова, заступницею директора та директоркою на кількох підприємствах.

Схожі записи

Оксана Деркач: « Я завжди була рівним партнером чоловіків»

Світлана Фочук: «В партійних списках мають бути квоти для жінок»

Оксана Гуйда: в основе сексизма лежит глобальная проблема неравенства