Повага
Image default
Статтi

Джему Грін: Видимість відчиняє двері, які раніше були зачиненими

Чому лідеркам дуже важливо бути видимими, навіть якщо це змушує їх почуватися некомфортно? Як давати собі раду попри те, що у світі багато сексизму, неприємних закидів і професійних невдач? Чому варто «збільшити гучність» і голосно говорити про себе та про свої досягнення? Про це під час конференції випускниць Академії жіночого лідерства розповіла стратегиня у сфері медіа та адвокації Джему Грін

Джему Грін брала участь у понад 20 політичних кампаніях та була радницею Гілларі Клінтон під час президентської кампанії 2008 року. Також вона заснувала й очолила організацію TruthNotLies (ПравдаНеБрехня), є політичною аналітикинею американського каналу Fox News та засновницею VoteRunLead (ГолосуйБалотуйсяВеди вперед) — організації, що провела навчання для понад 35 тисяч кандидаток, які балотуються на виборчі посади  в політиці. 

Пристрасть, яка допомогла мені побороти сором’язливість

«Якщо ви, як і я, в дитинстві думали: краще тихенько і спокійно робити хорошу роботу, а все інше якось вирішиться само собою, то можливо, коли ви зіткнулися зі справжнім життям, то нарешті зрозуміли, що професійний світ працює трохи не так. Якщо ви, як і я, на початку дуже нервували, виступаючи перед аудиторією чи хвалячи свої досягнення, я думаю, що сьогоднішня розмова допоможе вам трішки змінити точку зору», — зазначила Джему Грін, розпочинаючи свою промову.

Американська фахівчиня зізналася, що вона інтровертка й дуже сором’язлива людина. Адже коли вона, донька ліберійських мігрантів, зростала, то дуже відрізнялася від інших, адже була єдиною темношкірою.

«І хоча я вже понад 11 років виступаю на телебаченні, насправді я дуже сором’язлива. Пандемія нагадала мені, наскільки я нервую, коли виступаю перед іншими. Я би краще сиділа вдома, ніж виступала перед великою кількістю людей і ділилася своєю точкою зору на телебаченні чи з користувачами соцмереж. Але якщо ви запитаєте людей, які добре мене знають, вони ніколи вам не скажуть, що я сором’язлива. Чому так? Хоча я справжня інтровертка, і це величезна частина моєї ідентичності, але ще більша частина мене самої — це велике бажання допомагати моїй громаді. Я дуже хочу змінити щось на краще. Я дуже хочу дати голос вразливим громадам і змінити політику, щоб наше життя покращилося, щоб ми могли жити продуктивніше. Це для мене важливіше, ніж бути сором’язливою інтроверткою. Це та пристрасть, яка допомогла мені побороти сором’язливість». 

Бажання допомогти іншим людям спонукає Джему виступати перед великими авдиторіями, використовувати соцмережі, писати статті. І зрештою, це не так уже й важко, зізнається жінка. Тому ще на початку своєї кар’єри вона зрозуміла: дуже важливо бути видимою, тоді робота буде ефективною. 

«Видимість відчиняє двері, які раніше були зачиненими, видимість допомагає нам виділяти ресурси на ті проєкти, над якими ми працюємо. Видимість допомогла мені боротися за справедливість», — наголошує Джему Грін. 

«Повага» вирішила поділитися корисними порадами з її лекції. 

Джему Грін: поради для політикинь

Якщо ви будете видимими, люди знатимуть, хто ви

Більшість жінок зазвичай схильні працювати, виконувати роботу й думати, що таким чином вони досягнуть успіху. І насправді вони думають, що виділятися, повідомляти про свої досягнення — це означає гратися в політику, а вони не хочуть цього робити. Бути видимою означає виходити з зони комфорту, а для багатьох із нас це часто некомфортно. Жінки думають, що видимість не така важлива, як спокійна наполеглива робота. Але якщо ви не будете видимими, ви не зможете ефективно впливати на зміни у вашій громаді. Якщо ніхто не знатиме про вас, ви не матимете впливу. Є багато переваг, яких ви можете досягти, якщо будете видимими. 

Це може звучати банально, але якщо ви будете видимими, люди знатимуть, хто ви. Це дуже важливо для ширших груп, більших організацій, де дуже багато учасників і учасниць. Наприклад, коли зайде мова про підвищення або заміну чинного лідера чи лідерки, ніхто про вас не знатиме, ніхто не запропонує вам підвищення, не дасть вам більших повноважень. Якщо люди знають вас, нехай це буде позитивно, навіть у деяких випадках негативно, але це краще, ніж якщо ніхто не знатиме про вас узагалі.

Якщо ви будете видимою, люди бачитимуть ваш внесок до організації чи партії, до будь якої роботи, якою ви займаєтеся. А якщо ви сховаєтеся за спинами інших, ваш потенціал змін знизиться. Запитайте себе, чому ви не хочете виходити на перший план. Є простий спосіб працювати над вашою впевненістю. Ви можете взяти слово під час зустрічі, можете взяти участь у волонтерській роботі, розповісти про свої досягнення у місцевій газеті чи соцмережах. Ви можете крок за кроком виходити з вашої зони комфорту, але у власному ритмі та власному стилі. Адже найважливіше – бути собою.

Більше говорите про себе — більше можливостей

Ваша видимість допоможе іншим молодим жінкам та дівчатам знайти власний голос. Вони зможуть навчитися чогось від вас. Тому це також частина вашого завдання — ділитися своєю історією з іншими для того, щоб допомогти новому поколінню лідерок. 

Часто в нас відбувається внутрішня боротьба – коли варто виділятися, а коли ні. Ми відчуваємо страх і думаємо, що він триматиме нас у безпеці. Але так само цей страх не дає людям, які важливі у вашій роботі, вас помітити. Уявіть, ви поставили запитання або відповіли, ви підняли руку, ви виділилися, і це могло запалити новий напрямок думок, це могло покращити розмову. А якщо ви мовчатимете, цього ніколи не станеться. Чи можете саме ви озвучити запитання? Так, ви можете це зробити, бо саме це роблять лідери й лідерки. Ми ставимо запитання, важливі для всіх.

Усі ми знаємо людину, яку більше хвалять, якій більше платять, якій створюють більше можливостей, хоча ми знаємо, що вона працює менше. І можливо, це тому,  що такі люди краще інформують про свою роботу, краще доносять до інших свої маленькі досягнення, вони більш видимі. Вам треба стратегічно перераховувати факти про вашу роботу — неважливо, на якому рівні ви працюєте чи яку посаду обіймаєте. Якщо ви не розповідаєте керівництву про ваші досягнення, вам буде складніше отримати якусь винагороду. А для кого це краще? Часто це полегшує життя тій людині, яка менше працює, але більше про себе говорить. 

Знайте, ви варті, щоб вас почули й побачили. Вам не потрібно виграти велику нагороду, щоб поділитися тим, чим ви пишаєтеся. Це може бути успіх вашої компанії чи підвищення.

Вам треба збільшити гучність

Ми думаємо, що якщо ми щось робимо, усі й так це знають. Але насправді це не так. Кожен концентрується на власній роботі. У людей тунельне бачення, ми фокусуємося на наших завданнях, на наших проблемах. І те, що ви добре працюєте, не означає, що всі це помічають. Якщо ви розповідатимете про вашу роботу, це надихатиме інших. Це – ядро лідерства. 

Через пандемію ваша громада потребує ваших досягнень та ідей навіть більше, ніж раніше. Неважливо, як і чого ви досягли, ви повинні робити це гордо. Ніхто не знатиме, чого ви хочете досягти, аж поки ви не розкажете про це. Тому вам треба збільшити гучність та інформувати всіх про ваше бачення, ваші ідеї й досягнення. Ми всі думаємо, що достатньо просто працювати й більше нічого не треба робити. Але насправді людям потрібно знати про те, над чим ми працюємо, що робимо. Бо люди фокусуються на собі, це їхня природа. Тому ми як лідерки маємо змінити їхній фокус, щоб вони подумали про щось інше, а не тільки про власні проблеми чи власне життя. 

Записуйте свої досягнення

Ще один спосіб розказати про себе — це бути активними в соцмережах. Коли я це кажу, я маю на увазі: робіть щось. Як лідерка ви не можете просто завести собі профіль і нічого там не писати, не ділитися ідеями, не розповідати, над чим працюєте. Ви повинні бути активними, ділитися досягненнями на різних соціальних платформах. Можливо, після цієї конференції ви переглянете свою біографію, резюме. Я оновлюю свою біографію кілька разів на рік – для того, щоб у ній були всі найсвіжіші дані про мене.

Є ще одна річ, яка допомагає мені бути більш видимою. Я документую всі свої досягнення. Це такий список, де я пишу всі перемоги, усе те, що я зробила хорошого, усі компліменти, які отримую від інших людей. Я просто завела цей документ і час від часу до нього повертаюся. Дуже важливо нотувати такі моменти, бо ви не знаєте, коли вони вам можуть знадобитися. Тому пропоную завести такий документ, де ви будете хвалитися. Можете назвати його як завгодно: похвала, мої перемоги. Він може знадобитися, якщо, приміром, журналіст запросить вас на інтерв’ю. Ви матимете під рукою цей документ і зможете згадати, що зробили за цей рік.

Є багато сексизму. Але видимість захищатиме вас від невдач 

Якщо ви схочете бути видимою, знайдуться люди, яким це не сподобається. Дуже часто це трапляється саме з жінками. Бо є дуже багато причин на це, багато сексизму. Але я впевнена, що ви це зможете використати на свою користь.

Справді, кільком людям може не сподобатися те, що ви робите, але це вияв їхніх страхів і їхньої невпевненості, адже вони невидимі, їх ніхто не помічає або в них немає таких досягнень, як у вас. Насправді таких людей буде небагато, більшість радітимуть, почувши про ваші перемоги. Це будуть ті молоді жінки, яких ви надихатимете, це можуть бути членкині вашої громади, які будуть задоволені, оскільки ви розповідатимете про ті речі, які хвилюють конкретно їх. 

Раджу вам прийняти це. Завжди знайдеться кілька незадоволених, але більшості ваша видимість піде на користь. Коли всі знатимуть про ваші справжні таланти, імовірно, що вам даватимуть актуальні й цікаві замовлення. Це допоможе вам більше виділятися серед конкурентів. А ми знаємо, що в усьому світі в політиці висока конкуренція, тож видимість допоможе вам перемогти. 

Видимість — це та річ, яка захищатиме вас від особистих та професійних невдач. Якщо вас звільнять чи скоротять, то ймовірніше, що вас запросить на роботу якась конкуруюча організація. Якщо використовуватимете ці поради, то підвищите свої шанси на те, що ваші таланти помітять і оцінять.

Завжди святкуйте свій успіх. Хай це буде якась ініціатива, яку ви адвокували, закон, за ухвалу якого ви боролися. Нехай це буде перемога вашої організації, просування кар’єрною драбиною чи інтерв’ю. Дуже важливо, щоб ви бачили свої справжні таланти. Таким чином більш імовірно, що ви зможете скористатися дуже цікавими нагодами, які допоможуть вам виділятися й рухатися вперед до просування вашої кар’єри. Як лідерки ми завжди рухаємося в напрямку такого майбутнього! 

Євгенія Цебрій

Академія жіночого лідерства (АЖЛ) – це ініціатива Національного демократичного інституту міжнародних відносин та Українського жіночого фонду, спрямована на всебічну підтримку жінок-лідерок задля посилення їхньої участі в реформі децентралізації, зокрема в процесах ухвалення рішень у громадах.

Проєкт здійснюється у межах Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Global Communities та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Національний демократичний інститут міжнародних відносин та Український жіночий фонд є партнерами Програми USAID DOBRE.

Фото: jehmugreene.com

Схожі записи

Заборонити акції за права жінок, відмову від народження дітей і розпусту: новели законодавства від опозиційного депутата

«Дівчатка-адміністраторки»: що не так із привітаннями від сервісного центру МВС?

«У вас є діти? Рекомендую завести»: мер Харкова вдався до сексизму