Повага
Image default
Статтi

#ДеньДжинсів: у світі триває флешмоб про насилля щодо жінок

Низка правозахисних організацій, навчальних закладів, брендів одягу та просто користувачів мережі в Україні та світі доєдналися до флешмобу у #ДеньДжинсів. Його мета привернути увагу до проблем насильства над жінками.

Щоб долучитися до акції, потрібно виставити своє фото в джинсах на сторінці у Facebook із хештегами #ДеньДжинсів, #НІ_ХАРАСМЕНТУ.

«Таким чином ви заявите: Ні – небажаним сексуальним поглядам та жестам! Ні – небажаним дзвінкам та повідомленням сексуального характеру! Ні – примусовим побаченням! Ні – примусу до сексу!», зазначили у своєму дописі на підтримку флешмобу членкині тернопільської організації Асоціація жінок України «Дія».

Ініціативу у мережі також підтримала тернопільська ГО «Захист».

«ГО «ЗАХИСТ» закликає підтримати ініціативу ГО «Дія», долучитися до флешмобу та виставити своє фото в джинсах на сторінці у Facebook з хештегом #ДеньДжинсів! Дата виникнення пов’язана з підтриманням протесту в 1999-му році італійських жінок проти рішення Верховного суду Італії в справі 1992-го року про зґвалтування», – йдеться у дописі громадської організації.

Читайте також: «Червоні черевики»: в Україні масштабно підтримали онлайн-флешмоб щодо протидії гендерному насильству

Також до флешмобу долучилася політикиня з Одеси Наталя Делієва:

«28 квітня – День джинсів (День деніму). Я підтримую флешмоб #НІ_ХАРАСМЕНТУ від Асоціації жінок України «Дія» та партії «ГОЛОС» – Одещина! Мільйони людей по всьому світу сьогодні одягнуть джинси з певною метою – підтримати постраждалих і поширити знання про всі форми сексуальних домагань та протидії. Харазмент – це сексуальні домагання з використанням власного положення. Розмісти фото в джинсах с хештегом #НІ_ХАРАСМЕНТУ. Таким чином ви заявите: Ні – небажаним сексуальним поглядам та жестам! Ні – небажаним дзвінкам та повідомленням сексуального характеру! Ні – примусовим побаченням! Ні – примусу до сексу! Приєднуйтесь!», – написала Делієва в фейсбуку про #ДеньДжинсів.

Наталія Делієва
#ДеньДжинсів: Наталія Делієва

Крім того, до акції також долучилися навчальні заклади: тематичними дописами поділилися учні та учениці 5-А класу КЗ «Гайворонський ліцей #1» Кіровоградської області та студенти та студентки Бобринецького аграрного коледжу.

#ДеньДжинсів: історія

28 квітня – #ДеньДжинсів (Denim day). Цього дня (остання середа квітня) люди по всьому світу одягають джинси на підтримку постраждалих від сексуального насильства жінок.

Все почалося у 1998 році після постанови Верховного суду Італії, коли вирок за зґвалтування скасували, оскільки судді вважали, що потерпіла одягла занадто вузькі джинси, тож, імовірно, «допомогла ґвалтівнику їх зняти», і тим самим дала свою згоду на цей акт.

Наступного дня жінки в італійському парламенті прийшли на роботу в джинсах в знак солідарності з потерпілою. Вони тримали в руках плакати з написом «Джинси: алібі для зґвалтування».

1999 році Патриція Гігганс (Patricia Giggans), виконавчий директор Лос-анджелеської комісії з розслідування нападів на жінок, зробила День джинсів щорічним заходом. Згодом низка штатів США офіційно визнали Denim Day.

Відтоді носіння джинсів цього дня стало символом протесту проти хибних поглядів на сексуальні домагання, наругу, напади і зґвалтування.

Схожі записи

«Да, у меня «эти дни» — дни борьбы с диктатурой»: интервью про феминизм, протесты и жизнь в Беларуси

Сміхом проти сексизму: про що жартують професійні німецькі гумористки

Жінки в пеклі таборів Другої світової