Повага
Image default
Статтi

Чи змінив коронавірус процес розлучень та виплати аліментів — коментує адвокатка

Пандемія коронавірусу може збільшити кількість розлучень, пише журналістка Петула Дворжак у колонці для Washington Post, бо обмеження на пересування та дистанційна робота дають змогу партнерам побачити один одного у незвичному режимі.

Таку думку підтримує і британська адвокатка Фіона Шеклтон, яка вела розлучні процеси Пола Маккартні, Мадонни та інших знаменитостей. Про це вона сказала на засіданні британського парламенту.

“Пік зазвичай припадає на літні канікули та Різдво, коли люди багато часу проводять разом. Уявіть, що буде, коли сім’ї зачинені вдома дуже довгий час”, — припустила Шелктон.

Карантин та розлучення в Україні

Українська адвокатка, голова ГО “Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем” Христина Кіт зазначає, що говорити про збільшення кількості розлучень можна буде говорити після завершення карантину.

“Навіть ті справи, які зараз розглядаються в суді (значна частина справ переноситься або переводиться в онлайн, тому я припускаю, що суди можуть зараз виносити значно менше рішень по розлученням. Сплеск розлучень якщо і буде, то після завершення карантину, коли суд матиме можливість працювати у звичайному форматі, а люди зможуть йти до адвокатів, бо зараз більшість з них займається просто онлайн консультуванням”, — говорить Кіт.

Зазначимо, що на час карантину в Україні Мін’юст дозволив подати заяву про розлучення онлайн. Такою опцією щоправда можуть скористатися лише подружжя, які не мають дітей та обидва згодні на розірвання шлюбу.

“Це звичайно хороший крок, що люди можуть зареєструватися, подати всі документи онлайн — це витрачає менше часу, ніж паперова робота , але все одно людям потім треба чекати місяць і вони мають з’явитися в орган реєстрації актів цивільного стану”, — пояснює адвокатка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У пастці будинку: що потрібно знати про сплеск домашнього насильства під час карантину?  

Аліменти: як домовитися про суму виплат?

Про виплату та суму аліментів можна домовитися самостійно та виконувати на підставі усних домовленостей, також їх можна закріпити нотаріально або ж встановити через суд, пояснює адвокатка.

“Зараз є дві процедури в суді: розмір аліментів може бути мінімальний — тоді це буде спрощений розгляд справи і заява розглядається протягом 5 днів, без виклику сторін. Такий варіант в умовах карантину є більш реальним”, — пояснює Христина Кіт.

Якщо ж людина, з якою залишається дитина, претендує не на мінімальні аліменти, то відкривається справа, викликаються сторони і проводиться засідання. Відповідно, процес затягується на довший час.

Мінімальний розмір аліментів — це скільки?

Мінімальний розмір елементів залежить від того, чи той, з кого їх стягують, працює та від віку дитини.

“Зокрема, на одну дитину передбачена 1\4 від доходу, на дві — 1\3, на 3 і більше —1\2. Якщо людина офіційно не працює, то має сплачувати 50% від прожиткового мінімуму на дитину. Якщо йдеться про дитину від 6 до 18 років, то ця сума складає 1 109 гривень, на дитину до 6 років — 889 гривень”, — пояснює Кіт.

Чи можна не сплачувати аліменти під час карантину?

За словами адвокатки, зараз часто обговорюються, як має відбуватися стягування аліментів у період карантину, якщо людина звільнилася чи втратила роботу.

“Цей період не означає, що людина звільняється від сплати аліментів, йому або їй у будь-якому випадку нараховується борг і після повернення на роботу, у нього або неї буде зарплата, відповідно має здійснюватися погашення цієї заборгованості”, — говорить адвокатка.

Як зазначає Христина Кіт, можуть бути прицеденти, коли боржник може звертатися до суду і просити звільити його від сплати заборгованості по аліментах, проте не від самих аліментів. Проте, нині складно передбачити рішення судів у подібних справах, оскільки раніше таких випадків не було.

Суд та карантин: із якими проблемами можна зіткнутися?

невчасне повідомлення про виклик до суду, бо вони надсилаються поштою;
одна із сторін може затягувати розгляд справи, надіславши клопотання про її перенесення, у зв’язку із карантином;

Також перед зверненням із заявою до суду адвокатка радить проконсультуватися із юристом, аби уникнути незначних помилок. Через них феміда може повернути заяву.

Найбільш поширені помилки при подачі заяви на розлучення:

  • відсутність інформації про те, що заяву не подано до жодного іншого суду;
  • відсутність ОРИГІНАЛУ свідоцтва про укладення шлюбу;
  • відсутність паспортних даних партнера (якщо ви не маєте їх, то повинні вказати це).

 

Анастасія Горпінченко

Схожі записи

Матеріали про шоу-бізнес: у 43% обговорюють оголені тіла жінок

Коли зачинені двері наших квартир і будинків

«Шукаю жінку»: чи працює закон про недискримінацію у вакансіях?

Ірина Небесна